Novice
O zemeljskem plinu in
plinskih tehnologijah.
Novice

Nižje cene močno povečale konkurenčnost zemeljskega plina

Zaradi znižanja cene zemeljskega plina v lanskem in letošnjem letu je ta postal še bolj konkurenčen vir za energetsko oskrbo in mobilnost.

Zaradi znižanja cene zemeljskega plina v lanskem in letošnjem letu je ta postal še bolj konkurenčen vir za energetsko oskrbo in mobilnost.

Za gospodinjske in institucionalne odjemalce je preklop na zemeljski plin zdaj zagotovo pametna odločitev. 

Na trgu zemeljskega plina delujejo številni dobavitelji, pred začetkom kurilne sezone pa so na trg vstopili še novi dobavitelji. S tem se je še povečala konkurenca na trgu, kar je dobro za končne odjemalce. Odjemalci lahko uporabljajo zemeljski plin po spodaj navedenih končnih cenah.

Končne cene zemeljskega plina za porabo 2.500 Sm3/leto (energijsko ekvivalentno 2.500 ELKO) na dan 14. 12. 2013.

Mesto

Končna cena zemeljskega plina v EUR/Sm3 *
Na dan 14.12.2013

Ljubljana 0,631
Maribor 0,608
Celje 0,604
Kranj 0,639
Murska Sobota 0,655
Nova Gorica 0,645
Povprečje 0,630

* Izračun cene za Sm3 zemeljskega plina upošteva letno količino odjema 2.500 Sm3 in ponudbo dobavitelja z najnižjo ceno.

Vir: Javna Agencija RS za energijo, E-storitve za odjemalce zemeljskega plina.

Končna cena zemeljskega plina vsebuje: ceno za dobavo, ceno za omrežnino, dajatve in davek na dodano  vrednost. Zgoraj navedena cena velja pri letni porabi 2.500 Sm3, pri večji porabi je končna cena zemeljskega plina še nižja.

Nekateri dobavitelji so se obvezali, da rast cen navzgor omejijo za daljše časovno obdobje, zato lahko pričakujemo, da bo cena ostala na trenutni ravni dlje časa ali pa se bo še dodatno znižala.

Vklop zemeljskega plina
Zemeljski plin se splača in poplača

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Če želite nastavitev spremeniti, kliknite tukaj.