Novice
O zemeljskem plinu in
plinskih tehnologijah.
Novice

Ogrevanje s 100-odstotnim vodikom v Linnichu

Delovati je začel prvi projekt podjetja Gelsenwasser v okviru njihove strategije za vodik – obrat v Linnichu se v celoti ogreva z vodikom v obstoječem plinovodnem omrežju. Ministrica Mona Neubaur poudarja pomen obnovljivih virov energije v oskrbi s toploto – vključno z vodikom.

Delovati je začel prvi projekt podjetja Gelsenwasser v okviru njihove strategije za vodik – obrat v Linnichu se v celoti ogreva z vodikom v obstoječem plinovodnem omrežju. Ministrica Mona Neubaur poudarja pomen obnovljivih virov energije v oskrbi s toploto – vključno z vodikom.

Ob uradnem zagonu 12. decembra 2022 se je Mona Neubaur, ministrica za gospodarstvo, industrijo, varstvo podnebja in energijo zvezne dežele Severno Porenje-Vestfalija, skupaj z županjo mesta Linnich, Marion Schunck-Zenker, seznanila z uporabo vodika v praksi.

Mona Neubaur, ministrica za gospodarstvo in varstvo podnebja je povedala: „Pomembno je, da potrebe po toploti v vse večji meri pokrivamo z obnovljivimi viri energije. Poleg toplotnih črpalk, vetrne energije, fotovoltaike in globoke geotermalne energije je lahko perspektiva za podnebno nevtralnost tudi zeleni vodik za ogrevanje. Kako uspešno je to lahko v praksi, bo pokazal projekt v Linnichu. Do leta 2045 bi morali izkoristiti vse tehnologije, ki so nam na voljo za zmanjšanje lokalnih izpustov ogljika.

Županja Marion Schunck-Zenker je pozdravila prispevek k izvedljivosti rešitev za ogrevanje na osnovi vodika v Linnichu: „Veseli nas, da podjetje Gelsenwasser v našem mestu s strukturnimi spremembami utrjuje nove poti in demonstrira, kako z majhnimi sredstvi doseči večji učinek.”

Generalni direktor Henning R. Deters je pojasnil pomen toplotnega otoka v Linnichu v okviru strategije za vodik pri podjetju Gelsenwasser: „Vodik bo imel pomembno vlogo pri razogljičenju trga toplote, zato se s tem intenzivno ukvarjamo. Strategijo vedno konkretiziramo tako, da jo preizkusimo. Ugotovili bomo, kako ljudem varno prinesti 100-% vodik prek naših omrežij«, pravi Deters. »Prispevati želimo k temu, da bo oskrba s toploto v prihodnosti varna, podnebno nevtralna in cenovno dostopna. Vodikov toplotni otok v Linnichu je ena od možnosti.«

Vodja prodaje Remeha Franz Killinger razlaga ministrici za gospodarstvo Severnega Porenja-Wesfalije Moni Neubaur, koliko kondenzacijskih kotlov je kos vodiku. (Slika: Gelsenwasser)

Kako deluje projekt?

Po uspešni „H2-ready“ analizi omrežja in sistemov se obstoječe plinovodno omrežje zdaj v celoti uporablja za oskrbo s toploto. To omogoča inovativna vodikova kondenzacijska tehnologija podjetja Remeha GmbH iz Emsdettna. V naslednjih 12 mesecih bo projektna skupina Gelsenwasser preizkusila funkcionalnost in združljivost interakcije med omrežjem in hišno inštalacijo, vključno s plinskimi napravami.

»Dobili bomo vpogled o primernosti omrežij za distribucijo plina za podnebno nevtralno prihodnost,« pojasnjuje Christian Creutzburg, generalni direktor podjetja GELSENWASSER Energienetze GmbH.

Vir: https://www.gelsenwasser.de/default-ca1f4759b0

Priklop zemeljskega plina
Zemeljski plin se splača in poplača

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Če želite nastavitev spremeniti, kliknite tukaj.