Novice
O zemeljskem plinu in
plinskih tehnologijah.
Novice

Že 40 let distribucije zemeljskega plina v Sloveniji

Leta 1978 je po domačih ceveh distribucijskega sistema prvič pritekel zemeljski plin, to leto štejemo za začetek široke potrošnje zemeljskega plina v Sloveniji.

Leta 1978 je po domačih ceveh distribucijskega sistema prvič pritekel zemeljski plin, to leto štejemo za začetek široke potrošnje zemeljskega plina v Sloveniji.

Začetki uporabe plina v Sloveniji sicer segajo v leto 1861, ko smo v Ljubljani dobili prvo plinarno, namenjeno razsvetljavi trgovin, hiš in mestnih ulic, ki je takrat uporabljala mestni plin. Po izgradnji magistralnega plinovoda, leta 1978, pa je zemeljski plin (ZP) postopoma nadomestil mestni plin. V Ljubljani je ZP najprej oskrbel Koseze, Dravlje in Vič, kasneje pa še ostala območja. Istega leta se je začela tudi distribucija plina v Mariboru, v začetku osemdesetih let prejšnjega stoletja pa še v Celju.

Danes je plinovodno omrežje ZP prisotno v kar 81 občinah, skupna dolžina distribucijskega sistema pa presega 4.700 km. Skupno število odjemalcev ZP presega 133 tisoč, med katerimi je več kot 119 tisoč gospodinjskih uporabnikov. Leta 2017 je ZP po deležu uporabe prehitel kurilno olje in je bil za lesnimi gorivi drugi najpomembnejši energent za ogrevanje gospodinjstev v Sloveniji. K tako široki uporabi zagotovo prispeva zanesljivost in kakovostno delovanje distribucijskega sistema, ki brez težav zadosti tudi obdobju največjih potreb po ZP.  Večino ZP danes porabimo za ogrevanje, pripravo tople sanitarne vode, kuho in tehnologijo. Manjši delež pa ga porabimo v kogeneracijah za sočasno proizvodnjo toplote in električne energije ter v prometu (stisnjeni zemeljski plin ali CNG). V prihodnje je za kogeneracijo in promet predviden povečan odjem ZP, v plinovodno omrežje pa bomo predvidoma po letu 2030 postopoma dodajali obnovljiv metan. ZP kot okolju prijazen energent bo imel tako tudi v bodoče pomembno vlogo pri oskrbi z energijo.

Več zanimive statistike o ZP >>

Priklop zemeljskega plina
Zemeljski plin se splača in poplača

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Če želite nastavitev spremeniti, kliknite tukaj.