Za medije
O kampanji in novostih na področju zemeljskega plina.
Za medije

Ozaveščevalna kampanja: Modro je imeti zemeljski plin

»Modro je imeti zemeljski plin« je naslov letošnje ozaveščevalne kampanje, ki jo je začelo izvajati GIZ DZP, gospodarsko interesno združenje za distribucijo zemeljskega plina. Z radijskim oglasom, plakati po mestnih središčih in tiskanimi oglasi, s posebno spletno stranjo, v nadaljevanju pa še z delavnicami, namenjenimi institucionalnim uporabnikom, predstavljajo prednosti tega najčistejšega fosilnega goriva.

S kampanjo želijo potencialnim uporabnikom v 75 slovenskih občinah, kjer je razvejano distribucijsko omrežje, predstaviti, zakaj zemeljski plin, kot najčistejše fosilno gorivo, povečuje udobje in kakovost življenja. V okviru kampanje seznanjajo s prednostmi in ugodnostmi, ki jih prinaša uporaba zemeljskega plina med odjemalci. Izpostavljajo tudi pomen uporabe zemeljskega plina v tehnologiji soproizvodnje toplote in energije (SPTE). Ta tehnologija je, tako okoljsko kot z vidika zagotavljanja energetske učinkovitosti in finančnih prihrankov, posebej pomembna za institucionalne porabnike, kot so vrtci, šole, domovi za starejše, zdravstveni domovi, pa tudi za turistične in gostinske objekte, industrijo, poslovne zgradbe in večstanovanjske objekte.

Zemeljski plin je energetsko učinkovit in cenovno konkurenčen vir energije, ki omogoča raznoliko uporabo. Lahko ga uporabljamo tako za ogrevanje, kot za kuhanje, pripravo tople sanitarne vode in celo za hlajenje ter proizvodnjo električne energije. Ne zahteva skladiščenja pri uporabniku, saj je cev, po kateri priteka, speljana do končnega uporabnika. To zagotavlja stalen dotok energenta in plačilo po dejanski porabi. Plinski kotel v stanovanjskem objektu ne zavzema veliko prostora, z njim se izognemo menjavi plinskih jeklenk oziroma ne potrbujemo cistern, predvsem pa ga nikoli ne zmanjka.

Ker zraka ne onesnažuje s prašnimi delci in je poceni, ga kot pogonsko gorivo čedalje pogosteje uporabljajo tudi v prometu in javnih mestnih prevozih (taksi službe, javni potniški promet, dostavna vozila, komunalna vozila ipd.).
Tudi zanesljivost oskrbe z zemeljskim plinom je zagotovljena s pogodbami o dolgoročni dobavi zemeljskega plina in diverzificiranimi viri dobave (severna Afrika, Rusija,Evropska unija) ter z zakupljenimi zalogami v podzemnih skladiščih, še posebno pa so zavarovani gospodinjski odjemalci.

Kaj vse je dobro vedeti, ko se odločamo za zamenjavo kotla na kurilno olje ali drva in zakaj je odločitev za zemeljski plin modra izbira, si lahko uporabniki ogledajo tudi na spletni strani kampanje www.zemeljski-plin.si
Distributerji po Sloveniji z zemeljskim plinom oskrbujejo že skoraj 129.000 odjemalcev.

Ozaveščevalna kampanja: Modro je imeti zemeljski plin (.pdf)

Vklop zemeljskega plina
Zemeljski plin se splača in poplača

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Če želite nastavitev spremeniti, kliknite tukaj.