Za medije
O kampanji in novostih na področju zemeljskega plina.
Za medije

Plinske toplotne črpalke: učinkovita energetska rešitev za celostno energetsko oskrbo

Ogrevanje, hlajenje in priprava tople sanitarne vode z eno napravo.

V petek, 4. oktobra 2013, je v kongresnem centru hotela MONS v Ljubljani potekala brezplačna delavnica z naslovom Plinske toplotne črpalke, ki jo je organiziralo Gospodarsko interesno združenje za distribucijo zemeljskega plina (GIZ DZP). Srečanja so se udeležili operaterji distribucijskega omrežja, projektanti in izvajalci notranje plinske napeljave, energetski svetovalci ter vzdrževalci poslovnih in stanovanjskih objektov. Več kot 90 udeležencev se je seznanilo s tehnologijo delovanja ter ekonomskim in okoljskim potencialom plinskih toplotnih črpalk, ki združujejo uporabo energije okolice (zraka) in okolju prijaznega primarnega vira (zemeljskega plina). Načine delovanja plinskih toplotnih črpalk in trende na trgu je predstavil dr. Janko Remec s Fakultete za strojništvo, Univerza v Ljubljani. Gregor Debevec iz podjetja Valmor d.o.o. in Mitja Janež iz podjetja Vaillant d.o.o. sta predstavila primere že delujočih plinskih toplotnih črpalk v Sloveniji. Andrej Farazin iz Javnega podjetja Energetika Ljubljana je udeležence seznanil s prvimi izkušnjami pri delovanju plinske toplotne črpalke v poslovnem objektu na Verovškovi 70. Predstavitvam v kongresnem centru MONS sta sledila vodena ogleda plinske toplotne črpalke na Energetiki Ljubljana in v prostorih podjetja Vaillant.

Mag. Urban Odar, direktor GIZ DZP, je v uvodu poudaril, da je zemeljski plin visoko učinkovit in okolju prijazen naravni vir energije, pri katerem številni potenciali uporabe ostajajo neizkoriščeni – tako na področju ogrevanja in hlajenja ter soproizvodnje električne energije ter tudi pri uporabi v prometu. Uspešnost pri prehajanju v nizkoogljično družbo bo odvisna tudi od tega, kako dobro bomo izkoristili okoljske in energetske potenciale zemeljskega plina. Zemeljski plin je z energetskega in okoljskega vidika ustrezno nadomestilo za uporabo nafte, premoga, kurilnega olja in drugih vrst goriv, spornih z vidika kakovosti zraka.

Janko Remec, predavatelj in raziskovalec na Fakulteti za strojništvo Univerze v Ljubljani, je spregovoril o temeljnih značilnostih delovanja toplotnih črpalk in specifičnih lastnostih plinskih toplotnih črpalk, za katere pravi, da so okolju prijazen sistem z visokim izkoristkom primarne energije. Ključne prednosti plinskih toplotnih črpalk so po njegovih besedah: manjša odvisnost od zunanjega vira, doseganje višjih temperatur in učinkovito delovanje pri nižjih zunanjih temperaturah.

Po besedah Gregorja Debevca iz podjetja Valmor so plinske toplotne črpalke sistem, ki združuje prednosti toplotne črpalke z zanesljivostjo ogrevanja in hlajenja s plinom. Med prednostmi plinskih toplotnih črpalk je izpostavil nizko porabo električne energije, zanesljivo obratovanje (zagotovljena uporaba odpadne toplote plinskega motorja), ki ni odvisno od zunanje temperature zraka, in odsotnost cikla odtajevanja v načinu ogrevanja. Servis naprave je treba opraviti vsakih pet let ali na 10.000 ur obratovanja. Debevec je še pojasnil, da so se delujoče plinske toplotne črpalke izkazale kot zanesljive tudi v hladnih zimskih mesecih, pri temperaturah do minus 21 stopinj Celzija. Obratovanje naprave ne povzroča hrupa, ki bi bil moteč za okolico.

Mitja Janež iz podjetja Vaillant je predstavil hišno plin-zeolit toplotno črpalko zeoTHERM. Naprava je plinsko gnana adsorpcijska toplotna črpalka, ki uporablja zeolit kot sorbent in vodo za hladivo. Toplotna črpalka je sestavljena iz plinske kondenzacijske naprave ecoTEC (z močjo 10 ali 15 kW) in zeolit modula. Skupna učinkovitost sistema zeoTHERM je za 18 odstotkov višja kot v primerjavi s plinskim kondenzacijskim sistemom in sončnimi kolektorji za podporo ogrevanju. Izpusti CO2 so precej manjši. Zeolit je nestrupen, ekološko neoporečen in negorljiv kristal iz aluminija in silicijevega oksida. Vsebuje veliko število majhnih por, ki privlačijo polarne molekule, kot je voda, ki skupaj s kristalinično strukturo oddajajo toploto med adsorpcijo. Janež je pojasnil, da gre za trojno tehnologijo: plinska kondenzacijska enota in sorpcija zeolita v kombinaciji s sončnimi kolektorji. Med prednostmi je izpostavil velik temperaturni razpon uporabe sončne energije (od 3 do 140 stopinj Celzija) in direktno ogrevanje s sončno energijo brez zalogovnika in njegovih izgub.

Plinska toplotna črpalka je nastala kot nadaljnji korak v razvoju tehnologije visoko učinkovitih kondenzacijskih plinskih grelnikov. Sistemi plinskih toplotnih črpalk z različnimi načini delovanja so primerni za stanovanjske in poslovne objekte, šole, bolnišnice in druge objekte. V primerjavi z uveljavljenimi sistemi za ogrevanje in hlajenje omogočajo precejšen prihranek pri porabi primarne energije, zato so lahko prava energetska rešitev za številne objekte. S pocenitvijo zemeljskega plina pa je ta tehnologija še dodatno pridobila na veljavi.

Vklop zemeljskega plina
Zemeljski plin se splača in poplača

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Če želite nastavitev spremeniti, kliknite tukaj.