Za medije
O kampanji in novostih na področju zemeljskega plina.
Za medije

Regijska delavnica "Kogeneracija na zemeljski plin"

Novo mesto, 20. april 2012 – Danes je v Dijaškem in študentskem domu Novo mesto v organizaciji Gospodarskega interesnega združenja za distribucijo zemeljskega plina potekala že tretja delavnica o kogeneraciji na zemeljski plin. Na delavnici so strokovnjaki udeležencem predstavili delovanje kogeneracije na zemeljski plin, tržne in tehnološke trende ter kako strokovno in finančno uspešno izvesti projekt postavitve kogeneracije. Udeleženci so si ogledali tudi kogeneraciji v Dijaškem in študentskem domu Novo mesto ter v poslovni stavbi podjetja Istrabenz Plini.
 

Današnje že tretje tovrstne delavnice se je udeležilo več kot 50 udeležencev iz različnih organizacij javnega in zasebnega sektorja iz Dolenjske in Posavja, kar je jasen pokazatelj, da je kogeneracija na zemeljski plin aktualna in pomembna tema.

Mag. Urban Odar, direktor GIZ DZP, je uvodoma poudaril, da pomen zemeljskega plina narašča, saj se uporaba širi na različna področja: od zasebnih uporabnikov za ogrevanje, do soproizvodnje toplote in električne energije, vedno večji pomen pa dobiva tudi uporaba zemeljskega v prometu. Udeležence delavnice je pozdravil tudi prof. dr. Peter Novak, dekan Visoke šole za tehnologije in sisteme, ki je dejal, da je odločitev za umestitev enote SPTE v objekt ne le odločitev za danes, temveč tudi rešitev za prihodnost. »Ko bo zemeljskega plina zmanjkalo, bodo izdelovali sintetičnega ali pa bodo SPTE enote delovale v kombinaciji z obnovljivimi viri energije«, je dodal Novak. Vodja Centra za energetsko učinkovitost z Instituta »Jožef Stefan«, mag. Stane Merše, je udeležence seznanil s SPTE in trendi na trgu. Jasmina Bajec, analitičarka v sektorju za obnovljive vire, raziskave in razvoj pri Borzen d.o.o. pa jim je predstavila delovanje podpornih shem za električno energijo iz visoko učinkovitih SPTE.

V drugem sklopu je Aleks Jan iz podjetja Energen na podlagi nekaj letnih izkušenj pri umeščanju SPTE enot v objekte predstavil korake od ideje do izvedbe takšnega projekta ter na kaj morajo biti investitorji še posebej pozorni, da bodo projekt umestitve SPTE uspešno izpeljali. Matjaž Miklavčič iz podjetja SODO pa je udeležence seznanil s postopkom vključitve enote SPTE na električno omrežje.

Ker predstavljajo tovrstni projekti velik finančen zalogaj, so predavatelji udeležence seznanili tudi z različnimi možnostmi za izpeljavo oz. financiranje projekta. Branko Kašnik z Inštituta za javno-zasebno partnerstvo je udeležencem predstavil najhitrejšo pot do vzpostavitve javno-zasebnega partnerstva pri umestitvi sistema SPTE. Eva Mohar iz UniCredit Banke je na kratko predstavila načine financiranja investicij v SPTE, katera so glavna tveganja s katerimi se srečujejo pri investicijah, kako taka tveganja omejiti ter okvirne pogoje financiranja.

V zadnjem delu pa so investitorji in lastniki predstavili nekaj primerov dobre prakse SPTE v Sloveniji. Mag. Aleks Jan, izvršni direktor podjetja Energen, je predstavil nekaj primerov SPTE različnih velikosti, pri čemer se je osredotočil predvsem na rezultate delovanja ter izkušnje pri načrtovanju, izvedbi in upravljanju posameznega projekta. Saša Rodošek iz podjetja TES je predstavil delovanje SPTE naprave v stanovanjskem objektu v Mariboru, višino prihranka, ki so ga z umestitvijo enote SPTE dosegli, ter koncept mobilne kotlovnice Megapack. Peter Komplet iz podjetja Viessmann pa je med drugim predstavil sistem mikrokogeneracije za modernizacijo družinskih hiš na osnovi Stirling motorja.

Delavnico so udeleženci zaključili z ogledom kogeneracije v Dijaškem in študentskem domu Novo mesto ter v poslovni stavbi podjetja Istrabenz Plini. Da postaja umestitev SPTE enot vedno bolj zanimiva tudi na Dolenjskem kaže dejstvo, da bosta v kratkem z obratovanjem pričeli dve novi enoti v Planetu Tuš ter v poslovnem objektu Hedera.

Vklop zemeljskega plina
Zemeljski plin se splača in poplača

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Če želite nastavitev spremeniti, kliknite tukaj.