Zemeljski plin
Čisto ugodna energija.
Zemeljski plin

Gibanje cen

Cene zemeljskega plina v Sloveniji se znižujejo že peto leto zapovrstjo

Slovenski trg zemeljskega plina je dobro delujoč, o tem pa nazorno pričajo podatki o cenah za končne uporabnike. Na maloprodajnem trgu se cene zemeljskega plina z vmesnimi rahlimi nihanji znižujejo že peto leto zapovrstjo. Podatki Eurostata namreč kažejo, da so se cene zemeljskega plina za gospodinjstva v Sloveniji1 v zadnjih petih letih znižale za 29 odstotkov in bile v drugi polovici leta 2016 za 11,5 odstotka nižje od povprečja EU 28.
 

Gibanje povprečnih cen zemeljskega plina v EU 28 in Sloveniji v evrih za kWh

Vir: Eurostat 2017. Podatki veljajo za porabniško skupino D2 (druga polovica koledarskega leta)
Vir: Eurostat 2017. Podatki veljajo za porabniško skupino D2 (druga polovica koledarskega leta)

Dinamičen razvoj maloprodajnega trga potrjuje tudi primerjava, da so bile cene2 zemeljskega plina v Sloveniji pred petimi leti (druga polovica leta 2011) za 10 odstotkov višje kot v Avstriji, medtem ko so bile pet let kasneje (druga polovica leta 2016) za 16 odstotkov nižje napram cenam v Avstriji.

Danes lahko gospodinjstvo z letno porabo 15.000 kWh kilovatno uro zemeljskega plina kupi že za 5 centov ali manj z vsemi davki in dajatvami vred.

Študija investicije zamenjave sistema za ogrevanje stavbe in tople sanitarne vode (2017),<br />Fakulteta za strojništvo Univerze v Ljubljani.<br/>*Izračuni so narejeni za hišo velikosti 180 m2.
Študija investicije zamenjave sistema za ogrevanje stavbe in tople sanitarne vode (2017),
Fakulteta za strojništvo Univerze v Ljubljani.
*Izračuni so narejeni za hišo velikosti 180 m2.

Trg z zemeljskim plinom za gospodinjske odjemalce v Sloveniji je 1. julija letos praznoval prvo desetletnico obstoja. V tem obdobju se je število dobaviteljev povečalo za četrtino, vse več je tudi odjemalcev. Skupno število končnih odjemalcev, priključenih na distribucijske sisteme, je na zadnji dan preteklega leta znašalo prek 133 tisoč uporabnikov.

Zgovoren je tudi podatek, da smo v letu 2016 zabeležili drugo3 največjo distribucijo zemeljskega plina doslej. Distribucija se je povečala kljub temu, da so obstoječi odjemalci izvedli vrsto ukrepov za manjšo oziroma učinkovito rabo energije. Lanska distribucija je bila najvišja v zadnjih petih letih.


1 Porabniška skupina D2 z letno porabo med 529 in 5.287 Sm3.
2 Za gospodinjskega odjemalca v porabniški skupini D2.
3 Največ zemeljskega plina, kar 320 milijonov Sm3, je bilo distribuiranega leta 2010 (to je za 1,4 odstotka več kot leta 2016).

Vklop zemeljskega plina
Zemeljski plin se splača in poplača

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Če želite nastavitev spremeniti, kliknite tukaj.