Promet
Čisto ugodna mobilnost.
Promet

Aktualno

Plinski posvet: Ekonomski potencial in učinkovita raba stisnjenega zemeljskega plina (CNG) v prometu

Vabimo vas, da se v petek, 13. decembra 2019, udeležite brezplačnega plinskega posveta z naslovom 'Ekonomski potencial in učinkovita raba stisnjenega zemeljskega plina (CNG) v prometu', na katerem bomo s strokovnjaki in gospodarstveniki s področja energetike in prometa pogledali v domačo realnost rabe (CNG) v prometu in preverili potenciale tega vira za bolj trajnostno prihodnost.

Blue Corridor Rally prihaja v Ljubljano

V Ljubljani se bo v sredo, 4. septembra 2019, mudila karavana Blue Corridor Rallyja, v sklopu katere bo potekala predstavitev vozil na zemeljski plin, spremljal pa jo bo tudi konferenčni program.

V mestu Giessen s floto avtobusov na CNG do minimalnih emisij CO2

Javno transportno podjetje MIT.BUS v nemškem mestu Giessen je zaključilo projekt, s katerim so svojo celotno floto posodobili z vozili na stisnjen zemeljski plin (CNG). Podjetje sedaj vozi skoraj CO2 nevtralno.

Seatovi avtomobili na CNG v sistemu skupne uporabe v Madridu

SEAT je v sistemu skupne uporabe avtomobilov (ang. car sharing) v Madridu zagotovil 173 novih avtomobilov na stisnjen zemeljski plin (CNG). Ti avtomobili brez težav dostopajo do mestnega središča, saj imajo oznako ECO, kar pomeni, da manj obremenjujejo okolje.

Nov Škodin križanec tudi na CNG

Škoda je predstavila nov model manjšega SUV-ja, ki so ga poimenovali Kamiq. Model bo na voljo tudi s pogonom na stisnjen zemeljski plin (CNG).

Evropska banka za obnovo in razvoj bo financirala CNG avtobuse v Skopju

Evropska banka za obnovo in razvoj (EBRD) bo Skopju namenila posojilo v višini 10 milijonov evrov za nakup avtobusov na stisnjen zemeljski plin (CNG) v javnem potniškem prometu v mestu. Skopje bo tako dobilo čistejši in bolj trajnostni javni prevoz.

Ljubljana in Celje krepita CNG mobilnost

Tudi mestne občine v Sloveniji se vse bolj zavedajo pomena zemeljskega plina za trajnostni razvoj. Iz Ljubljane tako prihajajo spodbudne novice o nakupu novih hibridnih avtobusov s pogonom na stisnjen zemeljski plin (CNG), v Celju pa gradnja nove CNG polnilnice napreduje po načrtu.

Varčna vožnja s CNG: iz Barcelone do Pariza za 45 EUR

Koliko stane vožnja iz Barcelone do Pariza? Pri SEATU so se odločili, da bodo podatek preverili kar sami in se s SEAT Leonom 1.5 TGI odpravili na 1.000 km dolgo pot, da bi izračunali porabo in stroške , v primeru avtomobila na stisnjen zemeljski plin (CNG).

Nova Škoda Scala tudi s pogonom na CNG

Škoda bo v prvi polovici leta 2019 na trg stopila z novim modelom Scala, ki razširja ponudbo kompaktnega razreda. Izbirati bo mogoče med petimi motorji, med katerimi je tudi motor s pogonom na stisnjen zemeljski plin (CNG).

Opel s ponudbo CNG vozil na slovenskem trgu

Proizvajalec vozil Opel trenutno na slovenskem trgu ponuja Opel Astro s pogonom na CNG, sčasoma pa bodo svojo ponudbo razširili tudi z drugimi modeli.

V Celju začeli z gradnjo CNG polnilnice

Mestna občina Celje bo dobila svojo prvo CNG polnilnico. Z gradnjo so pričeli 4. septembra, dokončana pa naj bi bila do sredine decembra. Gradnjo polnilnice spremlja tudi uvedba javnega potniškega prometa z avtobusi na CNG.

SEAT z okrepljeno ponudbo vozil na CNG na slovenskem trgu

Proizvajalec vozil znamke SEAT bo do konca leta v Sloveniji razširil ponudbo svojih modelov na CNG. V letošnjem letu je SEAT z globalno prodajo beležil svoje najboljše polletje, za drugo polletje pa napoveduje novosti tudi pri modelih na CNG.

Porast na novo registriranih vozil na CNG v Nemčiji

Nemški urad za motorna vozila (KBA) je objavil statistiko prvega polletja 2018, ki kaže na visoko rast na novo registriranih osebnih vozil na stisnjen zemeljski plin (CNG). Med vsemi pogoni osebna vozila na CNG dosegajo najvišjo, kar 887-odstotno rast, v primerjavi z registracijami v juniju 2017.

V Nemčiji velika rast novo registriranih vozil na alternativni pogon

Nemčija v prvem četrtletju letošnjega leta beleži upad števila na novo registriranih dizelskih osebnih vozil, pri osebnih vozilih na bencin in alternativne pogone pa beleži rast.

Ivecovi novi tovornjaki na CNG odlični na zahtevnem terenu

Francoska prevozna in logistična skupina Perrenot si prizadeva nadomestiti svoja dizelska vozila z vodilnimi tehnologijami pogona na CNG. S tem namenom so sklenili partnerstvo s proizvajalcem Iveco in po dobri izkušnji testiranja tovornih vozil na CNG naročili šest vozil Iveco Stralis X-WAY NP.

Skupina Volkswagen z naprednim sistemom pogona na zemeljski plin

Skupina Volkswagen je na dogodku Vienna Motor Symposium premierno predstavila napredne sisteme – hibridni pogon, pogon na zemeljski plin (CNG) in dizelski pogon. Nov visokotehnološki motor 1.5 TGI Evo s turbopolnilnikom VTG in Millerjevim ciklom postavlja nove trende med pogoni na CNG.

Po ulicah Ljubljane zapeljal avtobus Scania Citywide

Podjetje Ljubljanski potniški promet (LPP) je na enomesečno testiranje prevzelo avtobus Scania Citywide Suburban s pogonom na CNG, ki bo vozil na relaciji Ljubljana–Grosuplje in Ljubljana–Vrhnika.

Intervju z Miranom Gaberškom, višjim svetovalcem na Mestni občini Celje

Pogovarjali smo se z višjim svetovalcem na Oddelku za okolje in prostor ter komunalo na Mestni občini Celje, Miranom Gaberškom, o vpeljavi javnega potniškega prometa z avtobusi na CNG in drugih ukrepov v povezavi z zmanjšanjem emisij CO2 v občini.

Uporaba biometana v prometu na Švedskem

Na Švedskem je v zadnjih letih porasla proizvodnja bioplina, med katerega spada tudi biometan. Švedski urad za energetiko spodbuja nove proizvodne obrate na bioplin in verjame, da je metan, še posebej v mobilnosti, gorivo prihodnosti.

Spodbude za razvoj biometana v Evropi

V okviru pobud za zmanjšanje emisij CO2, ki jih ustvarja promet, po evropskih državah potekajo različni projekti spodbujanja uporabe biometana. V Italiji je pred kratkim Evropska komisija potrdila razvoj podporne sheme za proizvodnjo in distribucijo naprednih biogoriv, na Finskem pa gospodarsko ministrstvo namenja večja sredstva za nove proizvodne enote.

V Španiji širijo mrežo CNG polnilnic

Špansko podjetje Gas Natural Fenosa v letu 2018 načrtuje, da bo podvojilo število polnilnic na stisnjen zemeljski plin (CNG) v državi. Razlog za nove polnilnice je povečano povpraševanje, ki ga pričakujejo v prihodnjih letih.

Volvo nadgrajuje tovorna vozila za mestne vožnje

Volvo Trucks je razširil svojo ponudbo tovornih vozil z nizkimi emisijami CO2 z nadgradnjo modela Volvo FE. Model je z nadgradnjo postal še bolj uporaben za zahtevne transporte po mestnih središčih.

Škoda Vision X v kombinaciji CNG, bencinskega in električnega pogona

Češki proizvajalec vozil Škoda je na avtomobilskem sejmu v Genovi predstavil študijo urbanih križancev, ki prinaša pogled v usmeritev avtomobilske industrije prihodnosti. Nov Škodin model Vision X je prvo hibridno vozilo v zgodovini proizvajalca, ki ima CNG, bencinski in električni pogon.

Volkswagen uspešen pri krepitvi CNG mobilnosti

Skupina Volkswagen s svojimi industrijskimi partnerji s področja oskrbe s plinom, upravljanjem omrežja in polnilnic, uspešno nadaljuje krepitev zavedanja o pomenu stisnjenega zemeljskega plina (CNG) za trajnostno mobilnost.

Lada s prvim vozilom na CNG

Ruski proizvajalec avtomobilov AvtoVAZ sledi trendom na področju čistejših vozil in širi svojo linijo Lada tudi na področje stisnjenega zemeljskega plina (CNG, metan). Najnovejši model na CNG je Lada Vesta, ki uporablja dve gorivi, tako bencin kot CNG.

Nov spletni katalog vozil na CNG in zemljevid polnilnic

Na naši spletni strani smo objavili osvežen spletni katalog tovarniških vozil na stisnjen zemeljski plin (CNG), ki uporabnikom pomaga pri izbiri in primerjavi vozil. Poleg tega pa smo posodobili tudi zemljevid polnilnih postaj na CNG, ki je sedaj še preglednejši.

Odprta dva razpisa Eko sklada tudi za vozila na CNG

Za občine s sprejetim Odlokom o načrtu za kakovost zraka ima Eko sklad odprta dva aktualna razpisa, in sicer za nakup avtobusov in komunalnih vozil.

Zemeljski plin je ključ do dekarbonizacije v transportu

Najnovejša študija, ki jo je pripravilo Evropsko združenje za vozila na zemeljski in bio plin (NGVA), dokazuje, da ima zemeljski plin ključno vlogo pri dekarbonizaciji transporta, saj so emisije toplogrednih plinov za kar 23 % nižje v primerjavi z bencinom.

Ponudbo vozil na CNG širi tudi znamka Seat

Seat je pred kratkim predstavil novi generaciji modelov Arona in Ibiza, s katerima ciljajo na nova prodajna prvaka. Proti koncu leta bosta oba modela na voljo tudi v različici na CNG.

Novi Volkswagen Polo prvič tudi na CNG

Volkswagen je predstavil svojo 6. generacijo Pola. Odlikujeta ga predvsem velikost in digitalizacija. Prvič je Polo voznikom na voljo tudi v različici na stisnjen zemeljski plin (CNG).

Volkswagen spodbuja CNG mobilnost

Nemško avtomobilsko podjetje Volkswagen je začelo pospešeno spodbujati CNG mobilnost. Njihov cilj je jasen: do leta 2025 želijo doseči milijon prodanih vozil na CNG in razširiti mrežo polnilnic za CNG na 2.000 lokacij v Nemčiji.

Tretji Audijev model s pogonom na zemeljski plin

Audi nadaljuje svojo pot z razvojem portfelja modelov na stisnjen zemeljski plin (CNG). Novi model A5 Sportsback g-tron predstavlja korak bližje do CO2 nevtralnih voženj na dolge razdalje, pravijo pri Audiju.

Vožnja z osveženim Golfom CNG za več kot polovico cenejša kot na bencin

Volkswagen je pred kratkim predstavil že sedmo generacijo svojih brezčasnih Golfov. Na cesti Golf ohranja zanesljivost, ključno novost pri avtomobilu pa prinaša obširna digitalizacija. Novi Golf je eden redkih avtomobilov na svetu, ki je na voljo s p

Nova polnilnica CNG v Ljubljani

Ljubljana je ponovno bogatejša za novo polnilnico CNG. Zdaj lahko vozniki svoja vozila na zemeljski plin napolnite tudi na parkirišču P + R Dolgi most.

Intervju: Miha Požek, lastnik avtomobila na stisnjen zemeljski plin

»Vsekakor bo tudi moj naslednji avtomobil na metan (CNG).«

Intervju: David Ladić, lastnik avtomobila na stisnjen zemeljski plin

»Avtomobil je že v osnovi narejen tako, da ne porabi veliko goriva«

Audi in Viessman začela proizvodnjo e-plina po novem postopku

Izpopolnjen postopek za pridobivanje sintetičnega zemeljskega plina odpira možnosti, da bo kot vire ogljikovega dioksida mogoče izkoriščati tudi manjše čistilne naprave in obrate za pridobivanje bioplina.

Novi audi A4 avant g-tron tudi na zemeljski plin

Športen, vsestranski in po želji tudi CO2-nevtralen: z novim audijem A4 avant g-tron, ki prihaja na trg konec leta 2016, Audi širi svojo ponudbo trajnostne mobilnosti prihodnosti. Po audiju A3 sportback g-tron je to drugi model znamke štirih krogov, ki ga bo poganjal zemeljski plin oziroma okolju prijazen e-plin, ki ga proizvaja Audi.

Intervju: Dejan P., lastnik avtomobila na stisnjen zemeljski plin

»Izbira vozila na CNG je cenovno najbolj smiselna!«

Intervju: Andrej Osterman, svetovalec direktorja LPP

»Z avtobusi na CNG vozimo čim več, ker so ekološko primernejši kot starejši dizelski avtobusi.«

Z neposrednim vpihovanjem zemeljskega plina do še boljše okoljske učinkovitosti motorjev na zemeljski plin

V okviru raziskovalnega projekta Direct4Gas, ki ga podpirata nemška vlada in družba Robert Bosch GmbH, nastaja poseben injektor, ki bo optimiziral postopek zgorevanja metana v motorjih, ki delujejo izključno na zemeljski plin.

S porabo goriva so najbolj zadovoljni lastniki avtomobilov, ki vozijo na zemeljski plin

Javnomnenjska raziskava avtomobilskega kluba ADAC je pokazala, da vozila na zemeljski plin v praksi izpolnjujejo pričakovanja: mobilnost z nizkimi stroški in najvišje zadovoljstvo kupcev.

Biometan iz slame za vozila na zemeljski plin

Podjetje VERBIO AG je v preteklem poslovnem letu proizvedlo za 469 gigavatnih ur biometana. 45-odstotno povečanje proizvodnje v primerjavi s preteklim letom je rezultat novega proizvodnega obrata, ki kot prvi omogoča industrijsko proizvodnjo biometana iz 100-odstotne slame.

Traktor na zemeljski plin

V oktobru je svojo prvo testno vožnjo opravil traktor na zemeljski plin. Projekt je plod sodelovanja raziskovalcev Univerze v Rostocku in podjetja Deutz AG. Na Fakulteti za strojništvo in ladjedelništvo so preuredili serijski dizelski motor v plinski motor, ki ga lahko poganjata zemeljski plin in bio zemeljski plin.

Hibridni cestni pometač na zemeljski plin in elektriko

Zmanjšanje porabe energije za 50 odstotkov

Škoda octavia s pogonom na CNG je trenutno najbolj ekološko vozilo po Adacovem ekotestu

Vozila s pogonom na stisnjen zemeljski plin v zadnjih letih dosegajo visoke ocene na testu okoljske ustreznosti osebnih vozil, ki ga opravljata nemško avtomobilistično združenje Adac in mednarodna nevladna organizacija FIA.

Primeri dobre prakse: CNG-mobilnost v Španiji

EDP, SEAT in Volkswagen-Audi España sklenili partnerstvo pri promociji in razvoju infrastrukture za uporabo vozil na stisnjen zemeljski plin (CNG).

Vozila na CNG dosegajo najvišje okoljske standarde

Po podatkih raziskave EcoTest je med desetimi okolju najbolj prijaznimi vozili sedem vozil s pogonom na zemeljski plin

Po čeških cestah vozi že več kot 8.000 vozil na CNG

Po podatkih češkega plinskega združenja (ČPS) je bilo na Češkem v letu 2014 registriranih 8.055 vozil na stisnjen zemeljski plin (CNG). V preteklem letu je bilo na novo registriranih dva tisoč vozil, kar je 0,83 odstotka vseh na novo registriranih vozil in 0,37 odstotka več kot v letu 2013.

Število vozil na CNG v Španiji narašča

V letu 2014 na cestah 320 novih vozil na CNG

V Nemčiji že skoraj 100 tisoč vozil na zemeljski plin

V enem letu se je število vozil na CNG povečalo za 1,8 odstotka

Karavana Blue Corridor NGV Rally 2014 tudi v Ljubljani

Zemeljski plin: gorivo prihodnosti za motorna vozila

Reli Modri koridorji 2014

Promocija transporta na zemeljski plin

ADAC: Navedbe proizvajalcev avtomobilov glede porabe stisnjenega zemeljskega plina najbolj realne

Poraba goriva je eden ključnih kriterijev pri odločitvi za nakup vozila. Avtomobilski klub ADAC je zato primerjal navedbe proizvajalcev o porabi goriva z ugotovitvami lastnih testiranj in pri tem odkril velika odstopanja.

Stisnjen zemeljski plin (CNG): okolju prijazno in cenovno ugodno gorivo prihodnosti.

S ŠKODO Octavia G-TEC iz Berlina v Jesolo na jadranski obali za dobrih 35 evrov - 3,04 evra za 100 km vožnje

Primeri dobrih praks občin: Mestna občina Ljubljana uporablja vozila na stisnjen zemeljski plin (CNG)

V Mestni občini Ljubljana si z različnimi ukrepi prizadevajo za čistejši zrak in nižje vrednosti emisij.

LNG modri koridorji

Evropska mreža polnilnic za težka tovorna vozila na utekočinjen zemeljski plin (Liquefied natural gas (LNG)).

Hitra rast nemškega trga vozil na CNG

Število modelov vozil s pogonom na stisnjen zemeljski plin se je podvojilo, prodaja se je povečala za 38 odstotkov

Polnilnica za vozila na stisnjen zemeljski plin tudi v Mariboru

V torek, 10. junija 2014, je v Mariboru, na Zagrebški cesti 71, začela obratovati polnilnica za vozila na CNG. Polnilnica je namenjena vozilom javnega potniškega prometa, gospodarskim ter osebnim in tovornim vozilom na CNG na Štajerskem.

Mednarodni test ekoloških karakteristik osebnih vozil (EcoTest)

Med desetimi najbolj ekološkimi vozili jih je šest s pogonom na stisnjen zemeljski plin (CNG)

Polnilnica za vozila na CNG kmalu tudi v Mariboru

Že to poletje boste vozilo na CNG pogon lahko napolnili v Mariboru na Teznu

Brošura o vozilih na stisnjen zemeljski plin (CNG, Metan): Ugodno, udobno in okolju prijazno

Publikacija je priročno informativno gradivo o prednostih uporabe vozil na CNG pogon ali metan.

Zmagovalni kvartet: štiri vozila na zemeljski plin med 12 najboljšimi ekološkimi avtomobili

Strokovna revija AUTO TEST in neodvisni inštitut za okoljske raziskave ÖKOTREND vsako leto izbirata okolju najbolj prijazne avtomobile v vseh avtomobilskih razredih.

Poziv vladi, da ustvari pogoje za lažjo uvedbo avtomobilov na stisnjen zemeljski plin v Sloveniji

Priklop zemeljskega plina
Zemeljski plin se splača in poplača

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Če želite nastavitev spremeniti, kliknite tukaj.