Novice
O zemeljskem plinu in
plinskih tehnologijah.
Novice

Intervju: Dejan P., lastnik avtomobila na stisnjen zemeljski plin

»Izbira vozila na CNG je cenovno najbolj smiselna!«

»Izbira vozila na CNG je cenovno najbolj smiselna!«

Dejan P. se vsakodnevno vozi z Gorenjske v službo v Ljubljano. Tudi sicer njegove vožnje večinoma potekajo po avtocesti, zato se je pred časom odločil za nakup avtomobila na stisnjen zemeljski plin (CNG). Z njim smo se pogovarjali o izkušnjah z novim vozilom.

Pred časom ste kupili nov avtomobil znamke VW Golf. Na trgu je vse večja ponudba vozil na alternativna goriva (električna, hibridna). Kako to, da ste se odločili za nakup avtomobila na stisnjen zemeljski plin?

Za nakup vozila na plin sem se odločil po pogovoru s prijateljem. Ta je sicer kupil vozilo na plin LPG (tovarniško vgrajeno), a sem se pred končno odločitvijo o alternativah pozanimal na internetu. Druga alternativna goriva glede na konfiguracijo moje vožnje (pretežno avtocesta) ne pridejo v poštev bodisi zaradi primerjalno večje porabe bencina, če primerjam hibrid z vozilom na CNG, pri električnih vozilih pa zaradi prekratkega dometa. Po preračunu stroškov nakupa in uporabe sem prišel do zaključka, da je izbira vozila na CNG cenovno najbolj smiselna.

Kako poteka vsakodnevno življenje z avtomobilom na CNG glede na to, da so v Sloveniji samo tri polnilnice, in sicer v Ljubljani, na Jesenicah in v Mariboru. Kako se organizirate?

Majhno število polnilnic je res omejujoč faktor. Srečo imam, da delam v Ljubljani in se dnevno vozim mimo polnilnice Energetike Ljubljana, zaradi česar ni težav. Dokaj blizu doma je tudi polnilnica na Jesenicah. Ugotovil sem, da prevozim približno 90 odstotkov vseh prevoženih kilometrov na plin. Tudi sicer ni bojazni, saj lahko vozilo z obema polnima rezervoarjema prevozi 1.300 km.

Če še vedno ostanemo pri vsakodnevnih opravkih, so se vam zmanjšali stroški prevoza na delo?

Stroški prevoza so bistveno nižji od stroškov, ki sem jih imel s prejšnjim vozilom. To je sicer imelo porabo dobrih 6 litrov dizla na 100 km, trenuten strošek pa je približno 40 odstotkov nižji (kljub trenutni nižji ceni goriv).

Kako pa poteka sama vožnja? Občutite kakšne razlike v primerjavi z avtomobili na dizelska in bencinska goriva?

Največja razlika je v tem, da je vozilo na CNG izjemno tiho. Tako je vožnja zelo udobna. Vozilo na CNG je sicer malo manj »poskočno«, a tega skoraj ni mogoče opaziti.

Kako se avtomobil na CNG obnese na daljših razdaljah? Ste se že odpravili z njim po Evropi? Je bilo na poti dovolj polnilnic?

Opravil sem že kar nekaj voženj na daljših relacijah. V tujini, predvsem v Avstriji, Nemčiji in Italiji, je polnilnic na CNG kar dosti. Zanimivo je tudi to, da so dokaj pogoste tudi v Srbiji. Manjša pomanjkljivost je, da navigacijske naprave še niso opremljene s podatki o takih polnilnicah, so pa natančni podatki dostopni v različnih spletnih aplikacijah. Na daljših razdaljah nisem imel težav z vožnjo, delovanjem vozila ali pomanjkanjem goriva.

Priklop zemeljskega plina
Zemeljski plin se splača in poplača

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Če želite nastavitev spremeniti, kliknite tukaj.