Kogeneracija
Lastna proizvodnja
elektrike in toplote.
Kogeneracija

Financiranje

Osnovna načina financiranja:

Lastna investicija

V celoti jo izpelje investitor – prihodnji uporabnik.

Investicija obsega:

  • vsa dela;
  • opremo in material, potrebna za umestitev sistema SPTE v energetski sistem.

Najem ali energetsko pogodbeništvo (pogodbeno zagotavljanje energije)

Prihodnji uporabnik postavitev sistema SPTE izvede brez lastnega vlaganja in dodatnega dela z upravljanjem energetskega sistema. V pogodbenem obdobju, ki traja do 10 let, uporabnik plačuje do 30 odstotkov nižje stroške za proizvodnjo toplotne energije za ogrevanje ali pripravo tople sanitarne oziroma tehnološke vode.

Subvencije za SPTE

Za sisteme SPTE, ki ustrezajo zahtevam visoko učinkovite soproizvodnje, je mogoče pridobiti subvencije za proizvedeno električno energijo, ki jih zagotavlja Center za podpore, Borzen.

Zagotovljeni odkup električne energije. Borzen prevzema električno energijo in jo plačuje po ceni zagotovljenega odkupa (odločba o dodelitvi podpore). Ta oblika je mogoča le za enote z instalirano električno močjo, manjšo od 1 MWe.

Obratovalna podpora (finančna pomoč za tekoče poslovanje). Borzen ne prevzema in ne plačuje električne energije, temveč na podlagi proizvedenih neto količin električne energije izplačuje obratovalno podporo. Proizvodna enota električno energijo samostojno prodaja na trgu (sklene pogodbo s trgovcem) in od Borzena prejema obratovalno podporo.

Več informacij o sistemu podpor za visoko učinkovito SPTE si oglejte na spletni strani Borzen.

Priklop zemeljskega plina
Zemeljski plin se splača in poplača

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Če želite nastavitev spremeniti, kliknite tukaj.