Zemeljski plin
Čisto ugodna energija.
Zemeljski plin

Gibanje cen

V ogrevalni sezoni 2023/ 2024 je regulirana in zamejena cena zemeljskega plina za gospodinjstva znašala 59,90 Eur/MWh, kar je skoraj 20% manj kot v prejšnji ogrevalni sezoni 2022/2023, ko je zamejena cena znašala 73 Eur/Mwh. Nekateri večji dobavitelji pa so zaradi znižanja cen na veleprodajnih trgih svojo ceno že spustili pod to ceno proti koncu lanskega leta. Trenutna regulirana cena na elektriki je za 90% porabe okoli 100 Eur/MWh, ostalih 10% porabe pa se po tržni ceni giblje okoli 150 Eur/MWh. To pomeni, da je 1 kWh plina skoraj trikrat cenejša od 1 kWh električne energije, če upoštevamo tržne cene.

Cene plina za gospodinjstva se bodo v letu 2024 še dodatno znižale, ker cene na veleprodajnih trgih še padajo. Tako je eden izmed večjih dobaviteljev v mesecu marec ponudil ceno plina po 47 EUR/Mwh, kar je 21% manj od trenutne regulirane cene plina.

Taka razmerja cen so v nasprotju s trditvami političnih odločevalcev, ki so trdili, da je plin drag in da se bodo cene plina v prihodnosti še povečale. Zadnja dogajanja na trgu kažejo ravno nasprotno, saj se plin še naprej ceni.

Priklop zemeljskega plina
Zemeljski plin se splača in poplača

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Če želite nastavitev spremeniti, kliknite tukaj.