Zemeljski plin
Čisto ugodna energija.
Zemeljski plin

Gibanje cen

Cena zemeljskega plina se je v ogrevalni sezoni znižala za 20%. Od 1.5. 2024 cene niso več regulirane, ker ni potrebe po regulaciji. Hkrati so s tem datumom nekateri dobavitelji plina cene dodatno znižali oziroma ponujajo posebne popuste, ki znašajo od 10 do 15%.

Cene plina za gospodinjstva se torej trenutno gibljejo med 49,5 in 59,5 Eur/MWh. Cene za električno energijo so še vedno regulirane. Trenutna regulirana cena na elektriki je okoli 100 Eur/MWh (za 90% porabe), ostalih 10% porabe pa se po tržni ceni giblje okoli 150 Eur/MWh. To pomeni, da je 1 kWh električne energije skoraj trikrat dražja od 1 kWh plina, če upoštevamo tržne cene.

Cene plina za gospodinjstva se bodo še v tem letu dodatno znižale, ker se nižajo tudi na veleprodajnih trgih. Gibanje cen je plina je torej v nasprotju z napovedmi političnih odločevalcev, ki napovedujejo povečevanje cen.

Poleg cene energenta, pa je pri izračunu ekonomičnosti energetske oskrbe vašega doma pomembna tudi začetna naložba v novo ogrevalno napravo. V zadnjih letih so se  namreč zaradi visoke inflacije podražili vse ogrevalne naprave. Vsekakor ni zanemarljivo ali ogrevalna naprava stane 5.000 Eur ali 10.000 Eur ali celo več. Razlike so ogromne.

Zaradi tega so se vračilne dobe pri dragih ogrevalnih naprav zelo povečale.

Plinski kotli so zaenkrat najcenejše ogrevalne naprave na trgu. V času, ko stavbe porabijo bistveno manj energije kot v preteklosti, so v izračunu ekonomičnosti menjave ogrevalne naprave stroški naložbe nakupa ogrevalne naprave še toliko bolj pomembni.

Izberite plinski kotel, ki je majhen, učinkovit in poceni.

Ogrevanje s plinskim kotlom je preprosto in vam poenostavi življenje.

Priklop zemeljskega plina
Zemeljski plin se splača in poplača

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Če želite nastavitev spremeniti, kliknite tukaj.