Ogrevanje
Preklopite na zemeljski plin – cenovno najugodnejše ogrevanje.
Ogrevanje

Kondenzacijska peč

Plinsko ogrevanje s kondenzacijsko tehnologijo spada med stroškovno najugodnejše, najvarčnejše in tehnološko najbolj izpopolnjene ogrevalne sisteme. Sodobna plinska kondenzacijska peč deluje v nižjem temperaturnem režimu, zaradi česar so toplotne izgube peči in toplotne izgube z odvedenimi plini minimalne v primerjavi s klasičnimi napravami. Kondenzacijska peč skoraj v celoti izkoristi toploto iz dimnih plinov in jo pretvarja v ogrevalno toploto.

Po statistiki nemškega združenja za industrijo (Haus-, Energie- und Umwelttechnik, BDH) so kondenzacijske plinske peči najbolje prodajani ogrevalni sistemi v Nemčiji.

Prednosti

Udobje

Zaradi kompaktne izvedbe je kondenzacijsko plinsko peč mogoče namestiti klasično v kleti, v bivalnem delu stanovanja ali na podstrešju.

Zanesljivost

Plinske kondenzacijske peči so preizkušene in zanesljive. Na trgu so že dovolj časa, da so bile odpravljene vse morebitne konstrukcijske in druge napake. Peči imajo preprosto zasnovo, delujejo tiho in učinkovito. Zaradi tega so stroški vzdrževanja teh naprav zanemarljivi. Poleg tega je njihova življenjska doba dolga.

Varovanje okolja

Kondenzacijske peči odlikujejo majhna poraba energije in najmanjše možne emisije škodljivih snovi v okolje. Če združimo plinsko ogrevanje z obnovljivimi viri energije (biometan ali sončna energija), še dodatno prispevamo k varovanju okolja.

Cenovno ugodno ogrevanje

Če je vaš dom že opremljen s priključkom za zemeljski plin, potrebujete le še sodoben plinski kondenzacijski kotel za ogrevanje in pripravo tople sanitarne vode. Pri oceni stroškov ogrevanja je treba upoštevati začetne investicijske izdatke, stroške goriva in stroške vzdrževanja sistema. Pri vseh teh kategorijah se v primerjavi z drugimi ogrevalnimi sistemi zelo dobro izkaže plinska kondenzacijska peč.

Cena izvedbe prehoda na ogrevanje s plinsko kondenzacijsko pečjo, izvedenega »na ključ«, znaša za stanovanjsko hišo od 3.000 EUR. Če ste za ogrevanje do zdaj uporabljali zastarel kotel na kurilno olje, boste s preprostim izračunom letnih stroškov za ogrevanje, pripravo tople sanitarne vode in kuhanje hitro ugotovili, da se vam investicija lahko povrne že od dveh let naprej.

Izračun koristne energije

Zgornja kurilnost (»kalorična vrednost«) zemeljskega plina je vsa toplota, ki se sprosti pri zgorevanju. Kalorična vrednost zemeljskega plina znaša 10,70 kWh/Sm3. Izkoristki plinskih kondenzacijskih kotlov so 95-odstotni glede na zgornjo kurilnost. Koristna energija kondenzacijske peči tako znaša 10,14 kWh/Sm3.

Občutno znižanje cen zemeljskega plina se v zadnji dveh kurilnih sezonah nadaljuje. Konkurenca med ponudniki zemeljskega plina je zagotovilo, da bodo cene zemeljskega plina v Sloveniji tudi v prihodnje ugodne. Izračuni energetskih strokovnjakov, ki temeljijo na primerjavi cen energentov in izkoristku ogrevalnih sistemov, kažejo, da lahko pri porabi 3.000 litrov kurilnega olja ob njegovi trenutni ceni prihranimo do 1.700 evrov na leto, če ga zamenjamo z zemeljskim plinom.

Priklop zemeljskega plina
Zemeljski plin se splača in poplača

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Če želite nastavitev spremeniti, kliknite tukaj.