Kogeneracija
Lastna proizvodnja
elektrike in toplote.
Kogeneracija

Kogeneracija

Lastna proizvodnja
elektrike in toplote.

Kogeneracija ali soproizvodnja toplotne in električne energije (SPTE) na zemeljski plin je sočasno pretvarjanje energije goriva v toplotno in električno energijo. S kogeneracijo na zemeljski plin pri porabi primarne energije prihranimo do 40 odstotkov, hkrati pa lahko zmanjšamo stroške energetske oskrbe. Sisteme SPTE v Sloveniji že uporabljajo v večstanovanjskih objektih, nakupovalnih središčih, hotelih, domovih za starejše, dijaških in študentskih domovih, individualnih hišah ter poslovnih in industrijskih objektih. Lastnikom objektov sistemi SPTE zagotavljajo električno in toplotno energijo po konkurenčni ceni.

Kot pri proizvodnji električne energije tudi pri SPTE električni generator poganja mehanska energija vrtečih se delov motorjev oziroma turbin. Pri pretvorbi notranje energije zemeljskega plina v mehansko energijo se sprosti velika količina toplote. Ključna značilnost SPTE je, da lahko to toploto koristno uporabimo za ogrevanje prostorov ali vode. Ker toplotna in električna energija nastaneta tam, kjer se uporabita, ni izgub pri njuni distribuciji.

Priklop zemeljskega plina
Zemeljski plin se splača in poplača

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Če želite nastavitev spremeniti, kliknite tukaj.