Ogrevanje
Preklopite na zemeljski plin – cenovno najugodnejše ogrevanje.
Ogrevanje

Ogrevanje

Preklopite na zemeljski plin – cenovno najugodnejše ogrevanje.

Ogrevanje predstavlja v Sloveniji velik strošek, saj je domove treba ogrevati tudi več kot 200 dni letno. Gospodinjski in institucionalni odjemalci, ki uporabljajo za ogrevanje energetsko manj učinkovite energente in ogrevalne sisteme (npr. kotli za kurilno olje in utekočinjen naftni plin, peči za lesne sekance in polena ali električni radiatorji), lahko s preklopom na zemeljski plin in investicijo v eno izmed sodobnih ogrevalnih tehnologij močno zmanjšajo stroške ogrevanja, povečajo udobje in izboljšajo kakovost zraka.

Z uporabo zemeljskega plina lahko stroške ogrevanja zmanjšate tudi do 70 odstotkov. Prehod na zemeljski plin se vam izplača tudi, če imate novejši ogrevalni sistem, na primer na kurilno olje.

Energetska učinkovitost in udobje

Poleg energetske prenove stavbe lahko ravno z izbiro visoko učinkovitega energenta in ogrevalnega sistema največ naredimo za energetsko učinkovitost, ki poveča udobje in prinese dolgoročni prihranek.

Za skladiščenje zemeljskega plina ne potrebujete posebnega prostora, saj plin priteče po ceveh plinovodnega omrežja. Z uporabo zemeljskega plina ne onesnažujete zraka s prašnimi delci, ki so nevarni za zdravje, in tudi izpusti CO2 so minimalni.

Zanesljiva dobava

Razvejeno omrežje zemeljskega plina je dostopno v več kot 80 občinah in ima že več kot 130.000 zadovoljnih uporabnikov. Za zanesljivost dobave zemeljskega plina v Slovenji skrbijo lokalni operaterji, ki zagotavljajo brezhibno delovanje in razvoj omrežja, ter dobavitelji zemeljskega plina. Mednarodna agencija za energijo (International Energy Agency) ocenjuje, da je geografsko široko razpršenih zalog zemeljskega plina vsaj še za 250 let. Njeni strokovnjaki pravijo tudi, da bo zemeljski plin do leta 2035 postal eden najpomembnejših energentov v energetski mešanici in bo prevzel osrednjo vlogo pri izpolnjevanju energetskih potreb.

Modernizacija ogrevalnega sistema

Pri odločitvi za zamenjavo energenta in ogrevalnega sistema je treba pri ponudnikih opreme in energetskih svetovalcih natančno preveriti stroške za investicijo v nov ogrevalni sistem in letne stroške goriva. Pri primerjavi ogrevalnih sistemov je nujno treba upoštevati začetne izdatke za investicijo in same stroške goriva med obratovanjem sistema. Ni vseeno, ali ogrevalni sistem stane 3.000 evrov ali 10.000 evrov. Razliko, ki je precejšnja, morate zagotoviti že na začetku obratovanja sistema. Investicija v plinski kondenzacijski kotel je najugodnejši način za modernizacijo ogrevalnega sistema.

Primerjava investicijskih stroškov in cene energentov kažejo, da je odločitev za preklop na zemeljski plin med najugodnejšimi rešitvami. V tem primeru v svojem domu potrebujete še sodobno plinsko-kondenzacijsko peč za ogrevanje in pripravo tople sanitarne vode.

Cena izvedbe prehoda na zemeljski plin »na ključ« znaša za stanovanjsko hišo od 3.000 EUR. Če ste za ogrevanje do zdaj uporabljali zastarel kotel na kurilno olje, boste s preprostim izračunom letnih stroškov za ogrevanje, pripravo tople sanitarne vode in kuhanje hitro ugotovili, da se vam bo investicija lahko povrnila že v dveh ali treh letih.

Hitro in preprosto do uporabe zemeljskega plina

Priključitev na zemeljski plin je izvedljiva v 82 slovenskih občinah. Tudi vi ga lahko začnete uporabljati hitro in ugodno. Strokovnjaki pri lokalnem operaterju v vaši občini vam bodo pomagali s strokovnimi nasveti in vam dali vse potrebne informacije za izvedbo postopka začetka uporabe zemeljskega plina.

Več o preklopu na zemeljski plin tukaj.

Priklop zemeljskega plina
Zemeljski plin se splača in poplača

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Če želite nastavitev spremeniti, kliknite tukaj.