Novice
O zemeljskem plinu in
plinskih tehnologijah.
Novice

S porabo goriva so najbolj zadovoljni lastniki avtomobilov, ki vozijo na zemeljski plin

Javnomnenjska raziskava avtomobilskega kluba ADAC je pokazala, da vozila na zemeljski plin v praksi izpolnjujejo pričakovanja: mobilnost z nizkimi stroški in najvišje zadovoljstvo kupcev.

Javnomnenjska raziskava avtomobilskega kluba ADAC je pokazala, da vozila na zemeljski plin v praksi izpolnjujejo pričakovanja: mobilnost z nizkimi stroški in najvišje zadovoljstvo kupcev.

V javnomnenjski raziskavi avtomobilskega kluba ADAC je sodelovalo 20 tisoč lastnikov avtomobilov, ki so odgovarjali na vprašanje o zadovoljstvu s porabo goriva. Rezultat je pokazal, da so s porabo goriva najbolj zadovoljni tisti, ki se vozijo na zemeljski plin. Na drugo mesto javnomnenjske raziskave so se uvrstila hibridna vozila in za njimi vozila na avtoplin (LPG). Vozila na konvencionalni gorivi, tj. dizelsko gorivo in bencin, so zasedla četrto oziroma peto mesto.

Vzroke za take rezultate je treba iskati v cenah goriv. V letu 2014 je povprečna cena za liter bencina znašala 1,54 evra in za liter dizelskega goriva 1,35 evra, medtem ko je bilo treba za ekvivalentni liter zemeljskega plina odšteti le 71 centov. Učinkovitost zemeljskega plina dokazuje tudi okoljska bilanca. Vozila s pogonom na zemeljski plin imajo v primerjavi z bencinskimi motorji v povprečju za 25 odstotkov manjše izpuste CO2 ter v primerjavi z dizelskimi motorji za več kot 90 odstotkov manjše izpuste dušikovih oksidov in drobnega prahu.

Danes po nemških cestah vozi že približno 100 tisoč vozil na zemeljski plin, vendar je potencial še veliko večji: kar četrtina vseh na novo registriranih avtomobilov naj bi bila na voljo tudi s pogonom na zemeljski plin. Najugodnejše gorivo je v Nemčiji na voljo na več kot 900 polnilnih postajah – v Evropi ima boljšo infrastrukturo le Italija, v Sloveniji pa je na razpolago na treh polnilnih postajah. Pogosto se zemeljskemu plinu dovaja tudi biometan, kar še dodatno – brez zmanjšanja zmogljivosti motorja – prispeva k izboljšanju okoljske bilance. Kot je v komentarju raziskave povedal dr. Timm Kehler, predstojnik iniciative Prihodnost z zemeljskim plinom, je za vse tiste, ki želijo prihraniti denar in razbremeniti okolje, zemeljski plin prava izbira.

Vir: erdgas mobil GmbH

Priklop zemeljskega plina
Zemeljski plin se splača in poplača

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Če želite nastavitev spremeniti, kliknite tukaj.