Novice
O zemeljskem plinu in
plinskih tehnologijah.
Novice

Hibridni cestni pometač na zemeljski plin in elektriko

Zmanjšanje porabe energije za 50 odstotkov

Zmanjšanje porabe energije za 50 odstotkov

Cestni pometači so zaradi svojega osemurnega dnevnega obratovanja eni večjih porabnikov energije v cestnem prometu, zato so Švicarski zvezni laboratoriji za materiale, znanost in tehnologijo (Empa), izdelovalec cestnih pometačev Bucher Municipal in Švicarska državna tehniška visoka šola Zürich (ETH) razvili hibridnega cestnega pometača na zemeljski plin in elektriko. Motor na zemeljski plin prepolovi porabo energije in zmanjša emisije CO2 za 60 odstotkov.

Večina cestnih pometačev trenutno deluje na dizelski pogon. Tako dizel ne poganja samo vozila, temveč tudi puhalo in metle. Ker imajo cestni pometači zelo dolgo življenjsko dobo in delujejo skoraj osem ur na dan, porabijo 5 litrov dizelskega goriva na uro, kar znese na letni ravni 10.000 litrov. Po besedah strokovnjakov je to desetkrat večja poraba kot pri osebnih avtomobilih.

Inovativen pogonski sistem za učinkovito porabo energije

Da bi zmanjšali visoko porabo energije, so v podjetju Bucher Municipal, ki je vodilni izdelovalec cestnih pometačev v Evropi, v sodelovanju s Švicarskimi zveznimi laboratoriji za materiale, znanost in tehnologijo (Empa) in Švicarsko državno tehniško visoko šolo Zürich (ETH) razvili inovativen pogonski sistem. Projekt je podprla tudi Švicarska komisija za tehnologije in inovacije KTI. Novi motor naj bi porabil za 45 odstotkov manj energije kot običajen dizelski motor. Namesto dizelskega pogona, ki je prek hidravlične črpalke dovajal energijo različnim komponentam, bo zdaj to potekalo na pogon na zemeljski plin prek električnega generatorja. Hidravlični sistem, ki je poganjal metle in puhalo, so nadomestili z učinkovitejšim električnim pogonom.

Cilji razvojnega projekta so bili preseženi, saj so rezultati pokazali, da se z uporabo pogona na zemeljski plin in električnega generatorja poraba energije zmanjša za polovico. Prav tako se zmanjšajo tudi izpusti CO2, in sicer za 60 odstotkov, ki pa bi se, z nadaljnjo uporabo pogonov na zemeljski plin pri cestnih pometačih, zmanjšali še bolj.

Cestni pometač kmalu na trgu

V podjetju Bucher Municipal bodo zdaj pogonski koncept razvili za serijsko proizvodnjo, tako da bo cestni pometač z inovativnim plinsko-električnim pogonom kmalu na trgu.

Priklop zemeljskega plina
Zemeljski plin se splača in poplača

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Če želite nastavitev spremeniti, kliknite tukaj.