Novice
O zemeljskem plinu in
plinskih tehnologijah.
Novice

Uporaba biometana v prometu na Švedskem

Na Švedskem je v zadnjih letih porasla proizvodnja bioplina, med katerega spada tudi biometan. Švedski urad za energetiko spodbuja nove proizvodne obrate na bioplin in verjame, da je metan, še posebej v mobilnosti, gorivo prihodnosti.

Na Švedskem je v zadnjih letih porasla proizvodnja bioplina, med katerega spada tudi biometan. Švedski urad za energetiko spodbuja nove proizvodne obrate na bioplin in verjame, da je metan, še posebej v mobilnosti, gorivo prihodnosti.

V letu 2016 je Švedska v skupno 280 obratih proizvedla rekordno količino bioplina, in sicer 2 TWh, kar je za 4 % več kot leto prej. Večino bioplina (64 %) so v državi uporabili za vozila na plin, okrog 20 % za ogrevanje, manjši del pa za proizvodnjo električne energije in industrijske procese. Država je prek urada za energetiko spodbudila nove tehnologije za proizvodnjo bioplina in jih finančno podprla z naložbami. Razpis je podprl kar 31 projektov v skupni vrednosti 178 milijonov švedskih kron. Dva od zanimivejših projektov sta bila na primer razvoj nove tehnologije za pridobivanje bioplina, ki proizvodnjo poveča za 15 % in pa poskusna uporaba tehnologije za tovornjake na plin z dvojnim sistemom dovajanja goriva, dizelskega in plinskega.

ZANIMIVOST :  Švedska ima že 55.000 vozil na CNG

Prodaja metana za vozila je lani na Švedskem znašala 1.500 GWh. Delež prodaje obnovljivega metana (biometana) se stalno povečuje in zdaj predstavlja že 86 % celotnega plina za vozila, preostali delež pa predstavlja zemeljski plin. Na Švedskem je približno 175 javnih polnilnic in okrog 55.000 vozil na CNG. V novem sistemu »bonus-malusov«, ki začne veljati 1. julija letos, bo ob nakupu avtomobila na plin odobren podnebni bonus.

Švedski raziskovalni center za bioplin, ki sodeluje z Univerzo v Linköpingu, izpostavlja tudi širšo družbeno korist, ki jo ima bioplin kot motorno gorivo. Raziskave centra kažejo, da rešitve, ki uporabljajo bioplin pozitivno vplivajo na vseh 17 ciljev trajnostnega razvoja, ki so jih predvideli Združeni narodi. Na švedskem uradu za energijo verjamejo, da ima bioplin v državi velik potencial, industrija pa poudarja, da je njegov razvoj pomemben za doseganje dolgoročnega cilja neodvisnosti od vozil na fosilna goriva do leta 2030 in do izboljšanja kakovosti zraka. Da bi ta cilj dosegla, bo Švedska potrebovala 15 TWh bioplina na leto.

Vir: Energivarlden

Priklop zemeljskega plina
Zemeljski plin se splača in poplača

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Če želite nastavitev spremeniti, kliknite tukaj.