Novice
O zemeljskem plinu in
plinskih tehnologijah.
Novice

LNG modri koridorji

Evropska mreža polnilnic za težka tovorna vozila na utekočinjen zemeljski plin (Liquefied natural gas (LNG)).

Evropska mreža polnilnic za težka tovorna vozila na utekočinjen zemeljski plin (Liquefied natural gas (LNG)).

Lokacija za LNG-polnilnico določena, postopki za pridobitev gradbenega dovoljenja v teku

Andrej Stušek, direktor podjetja Enos LNG d.o.o., je povedal, da bo lokacija polnilnice na Spodnjem Plavžu, kjer sta že zdaj parkirišče in bencinska črpalka podjetja Shell-Adria za tovorna vozila. »Pridobili smo ponudbe možnih dobaviteljev opreme in si ogledali podobno polnilno postajo v Antwerpnu. Projekt je v fazi priprave idejne zasnove za pridobitev projektnih pogojev. Ocenjujemo, da bomo gradbeno dovoljene pridobili v 3–4 mesecih, polnilnica pa bi lahko začela z obratovanjem v petih mesecih od pridobitve gradbenega dovoljenja,« je potek projekta pojasnil Stušek.

LNG cenovna alternativa dizlu in drugim gorivom

Ko bo ob velikih evropskih tranzitnih poteh za tovorna vozila vzpostavljena mreža LNG-polnilnic, bo utekočinjeni zemeljski plin postal cenovna alternativa dizelskemu gorivu pri prevozih na srednje in dolge razdalje v Evropi. »Glede na trenutne razmere na trgu, cena LNG v Sloveniji znaša okoli 65 odstotkov cene dizla,« pojasnjuje Andrej Stušek iz podjetja Enos LNG d.o.o.

LNG je po besedah Stuška primeren tudi kot zamenjava za kurilno olje in utekočinjen naftni plin (UNP). Prav tako se LNG s pomočjo postaj za uplinjanje lahko uporablja za oskrbo z zemeljskim plinom na območjih, kjer še ni zgrajeno plinovodno omrežje. V prihodnosti bo LNG namesto dizelskega goriva poganjal tudi ladje in vlake.

Modri koridorji – trajnostno tranzitno omrežje

Evropske tovorne tranzitne poti, po katerih bo v prihodnjih letih mogoče izvajati tranzit s težkimi tovornimi vozili na utekočinjen zemeljski plin, bodo pripevale k razvoju trajnostno naravnega tovornega tranzitnega prometa v Evropi. Pri zgorevanju zemeljskega plina se v ozračje ne sproščajo žveplo, težke kovine in saje, nastaja pa tudi manj ogljikovega dioksida. Polnilnice za utekočinjen zemeljski plin pa bo v prihodnosti mogoče polniti tudi z utekočinjenim bioplinom, ki je obnovljiv vir energije, proizveden iz odpadkov in industrijskih rastlin.

Na Jesenicah proizvodnja LNG že od 2009

Enos LNG d.o.o. utekočinjen zemeljski plin proizvaja od leta 2009. Njihovi odjemalci so v prvi vrsti upravitelji prenosnega in distribucijskih omrežij ter večji porabniki plina za namen začasne oskrbe pri posegih na omrežju. »Povpraševanje po energentu se konstantno povečuje, pričakujemo pa tudi skorajšnjo uporabo LNG za namene stalne oskrbe s tem energentom,« pojasnjuje Andrej Stušek.

Več o projektu tukaj.

Priklop zemeljskega plina
Zemeljski plin se splača in poplača

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Če želite nastavitev spremeniti, kliknite tukaj.