Novice
O zemeljskem plinu in
plinskih tehnologijah.
Novice

Število vozil na CNG v Španiji narašča

V letu 2014 na cestah 320 novih vozil na CNG

V letu 2014 na cestah 320 novih vozil na CNG

Od leta 2008 do danes se je v Španiji število vozil na stisnjen zemeljski plin (CNG) podvojilo, z zmerno rastjo 7,5 odstotka ali 320 vozil v lanskem letu. Ta trend kaže vse večje zanimanje javnih in zasebnih vlagateljev za uporabo CNG v prometu.

Subvencije za vozila na CNG in pospešena gradnja polnilnic

Španska vlada je pred kratkim objavila, da namerava obnoviti floto starejših gospodarskih vozil in vključiti tudi ločeno subvencijo za spodbujanje uporabe CNG. Tudi regionalne vlade vse pogosteje subvencionirajo rabo vozil na CNG. Družba Gas Natural Fenosa je oktobra napovedala, da bo v obdobju dveh let vzdolž najpomembnejših prometnih koridorjev na Iberskem polotoku postavila osem polnilnih postaj za stisnjen zemeljski plin. Če bodo rezultati uporabe prvih osmih polnilnic pozitivni, do leta 2020 načrtujejo še izgradnjo dodatnih devetih postaj za stisnjen zemeljski plin. Ocenjujejo, da na španskih cestah trenutno vozi 150 tovornjakov na stisnjen zemeljski plin, toda napovedi kažejo, da naj bi se do leta 2028 to število povzpelo na 5.000.

Dogovor avtomobilskih družb o spodbujanju uporabe vozil na CNG

Poleg tega so proizvajalci vozil Seat, Volkswagen-Audi Španija in Madrileña Red de Gas pred kratkim podpisali memorandum o soglasju za povečanje uporabe CNG in o širjenju infrastrukture za CNG v Španiji. Podjetja bodo vzpostavila in dopolnjevala zemljevid polnilnih postaj ter lastnikom avtomobilskih flot ponujala posebne pogoje za modernizacijo flot z vozil na CNG.

Več vozil na CNG, manj prašnih delcev in CO2

Jeseni 2014 je po španskih cestah vozilo 4.000 vozil na CNG, od tega je bilo 1.500 avtobusov, 1.100 smetarskih vozil ter približno 900 kombijev, taksijev in drugih lahkih vozil. Večino težkih tovornih vozil v državi upravljajo komunalna podjetja v velikih mestih. Odvoz smeti v Madridu opravljajo s floto 470 vozil na stisnjen zemeljski plin. Prav tako stisnjen zemeljski plin poganja približno 40 odstotkov vozil mestnega avtobusnega prometa. Z 800 avtobusi na CNG v floti 2.000 avtobusov v mestnem potniškem prometu v Madridu ne prihranijo le zaradi nižjih stroškov goriva, z njihovo uporabo so se tudi bistveno zmanjšale količine prašnih delcev in emisij v zraku (NOx, SO2, CO2 itd.) ter znižala raven hrupa.

CNG Španija 2014

Polnilna mesta: 90

Skupno število vozil: 4.000

Avtobusi: 1.500

Smetarska vozila: 1.100

Kombiji, taksiji: 900

CNG Madrid 2014

Smetarska vozila: 470

Mestni avtobusi: 800 (40 % celotne flote)

Učinek uporabe vozil na CNG v mestu:

zmanjšali količine prašnih delcev in emisij (NOx, SO2, CO2 itd.), manj hrupa

Do 50 odstoni prihranek pri prevoženem kilometru s CNG

Vožnja na stisnjen zemeljski plin v Španiji omogoča prihranke pri stroških za gorivo: kar 50 odstotkov v primerjavi z bencinom in 30 odstotkov v primerjavi z dizelskim gorivom. Trenutno v Španiji deluje 90 polnilnih postaj za stisnjen zemeljski plin. Za širšo javnost je odprtih 39 polnilnih postaj: od teh jih ima 15 zmogljivost za oskrbo s CNG in LNG, medtem ko je na treh postajah mogoče le polnjenje vozil na LNG. Večina drugih – zasebnih – polnilnih postaj se uporablja za polnjenje smetarskih vozil in avtobusov.

Vir podatkov: NGVA Europe – Evropska zveza vozil na zemeljski in bioplin

Priklop zemeljskega plina
Zemeljski plin se splača in poplača

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Če želite nastavitev spremeniti, kliknite tukaj.