Dogodki
Srečanja strokovnjakov, izobraževanja in predstavitve plinskih tehnologij.
Dogodki

Kogeneracija na zemeljski plin in nove tehnologije

Posvet v Ljubljani
MONS, Ljubljana

GIZ DZP (Gospodarsko interesno združenje za distribucijo zemeljskega plina) je v sodelovanju s Centrom za energetsko učinkovitost z Instituta ''Jožef Stefan'' organiziralo že peti regijski dogodek: KOGENERACIJA NA ZEMELJSKI PLIN, ki je potekal v petek, 7. decembra 2012, v kongresnem centru hotela MONS v Ljubljani.

Udeleženci dogodka so se seznanili z novimi tehnologijami - »nano« kogeneracijami:kogeneracijo za stanovanjsko hišo na osnovi Stirlingovega motorja, gorivnimi celicami in vodikovimi tehnologijami.

O inteligentnih rešitvah za ogrevanje in čisti električni energiji je na dogodku spregovoril Rolf Clemens, predstavnik švicarskega podjetja Hexis.

Prof. dr. Peter Novak, Visoka šola za tehnologije in sisteme, je udeležencem predstavil tehnologijo delovanja visoko učinkovitih striling kogeneracijskih motorjev in pojasnil priložnosti vzpostavitve decentraliziranih sistemov SPTE. Vodja Centra za energetsko učinkovitost z Instituta »Jožef Stefan«, mag. Stane Merše, je udeležence seznanil s SPTE in trendi na trgu.

Razvojni center za vodikove tehnologije je slovenski partner v evropskem  pilotnem projektu »Ene field«, katerega cilj je postavitev visoko učinkovitih kogeneracijskih naprav z gorivnimi celicami v državah EU. Aktivnosti razvojnega centra in cilje projekta Ene filed je udeležencem dogodka predstavil, Tadej Auer.

S predstavitvijo »nano« kogeneracijske naprave za enostanovanjske hiše je na dogodku sodeloval Rolf Clemens iz švicarskega energetskega podjetja Hexis. Predstavil je napravo Galileo, ki deluje na podlagi tehnologije gorivnih celic in omogoča visoko učinkovito in udobno soproizvodnjo toplotne in električne energije. Naprava je predstavnik nove generacije SPTE naprav za inteligentno ogrevanje in soproizvodnjo čiste električne energije. 

Dr. Samuel Rodman Oprešnik, raziskovalec in predavatelj iz  Fakultete za strojništvo, Univerze v Ljubljani, je udeležencem predstavil tehnologijo vozil na zemeljski plin, ki so zaradi varnosti, ekonomičnosti in udobnosti primerna tako kot zasebna kot gospodarska vozila. Udeleženci so si vozila na zemeljski plin, ki jih je na slovenskih cestah še ni veliko, lahko ogledali med dogodkom.

Zadnji del posveta je bil namenjen predstavitvi različnih investicijskih faz vzpostavitve sistema SPTE. Ob koncu so predstavniki podjetij I-TEC, Viessmann in Ecovent udeležencem predstavili referenčne primere javnih in zasebnih objektov s kogeneracijskimi sistemi, kot so hotel, industrijski objekt, fakulteta, bolnišnica, študentski dom in večstanovanjski objekt.

Priklop zemeljskega plina
Zemeljski plin se splača in poplača

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Če želite nastavitev spremeniti, kliknite tukaj.