Novice
O zemeljskem plinu in
plinskih tehnologijah.
Novice

Cene zemeljskega plina bodo tudi to sezono nizke

Ob prihajajoči ogrevalni sezoni je pomembno, da se vprašamo ali nam obstoječi ogrevalni sistem nudi zadostno udobje in nizke stroške. Če za ogrevanje plačujete preveč se splača premisliti o novem načinu ogrevanja za vaš dom.

Ob prihajajoči ogrevalni sezoni je pomembno, da se vprašamo ali nam obstoječi ogrevalni sistem nudi zadostno udobje in nizke stroške. Če za ogrevanje plačujete preveč se splača premisliti o novem načinu ogrevanja za vaš dom.

Trenutne cene energentov na trgu kažejo, da je za gospodinjstva med najbolj ugodnimi energenti zemeljski plin. Končne cene zemeljskega plina z vsemi dodatki in dajatvami so se v zadnjih letih močno znižale in ostajajo na nizki ravni.  Za 1 kilovatno uro zemeljskega plina v gospodinjstvih odštejemo le 0,0560 EUR, medtem ko za na primer električno energijo odštejemo 0,1621 EUR/kWh, za kurilno olje 0,1012 EUR/kWh, utekočinjeni naftni plin 0,127 EUR/kWh in za daljinsko ogrevanje 0,0800 EUR/kWh.

Tabela: Končne cene energentov za gospodinjstva

Energent

Cena (EUR/MWh)

Cena (EUR/kWh)

Zemeljski plin

56,0

0,0560

Električna energija

162,1

0,1621

Kurilno olje

101,2

0,1012

Utekočinjeni naftni plin

127,0

0,1270

Daljinsko ogrevanje

80,0

0,0800

Študija ekonomičnosti ogrevalnih sistemov, ki jo je v letu 2018 izvedla Fakulteta za strojništvo Univerze v Ljubljani je pokazala tudi, da uporaba zemeljskega plina v desetih letih obratovanja ogrevalnega sistema, v primerjavi z ostalimi energenti, zagotavlja najvišje prihranke. Izračuni so namreč pokazali, da hiša energijskega razreda E (bolj potratna hiša velikosti 180 m2) z uporabo kotla na zemeljski plin v desetih letih obratovanja prihrani za več kot 10.000 evrov stroškov ogrevanja. To pomeni, da bodo uporabniki pri menjavi starega kotla na olje z novim na zemeljski plin – po odbitih stroških začetne investicije – v desetih letih prihranili 10.000 evrov in več.

Poleg finančnih prednosti ogrevanje z zemeljskim plinom ponuja tudi veliko udobja, saj plinski kotli ne zavzamejo veliko prostora, prav tako pa nam ni potrebno skrbeti glede dobave energenta, saj zemeljski plin do našega gospodinjstva pride preko visoko zanesljivega distribucijskega plinovodnega omrežja. Plinovodno omrežje je danes v Sloveniji prisotno že v 81 občinah. Preverite kako do vklopa zemeljskega plina v vašem domu: https://www.zemeljski-plin.si/zemeljski-plin/vklop-zemeljskega-plina

Vklop zemeljskega plina
Zemeljski plin se splača in poplača

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Če želite nastavitev spremeniti, kliknite tukaj.