Novice
O zemeljskem plinu in
plinskih tehnologijah.
Novice

Nova ogrevalna sezona je pred vrati

Prvi hladni jesenski dnevi nas že opozarjajo, da se bo vsak čas treba začeti ogrevati za udobno bivanje in delo.

Prvi hladni jesenski dnevi nas že opozarjajo, da se bo vsak čas treba začeti ogrevati za udobno bivanje in delo.

Če za ogrevanje doma ali poslovnega prostora še vedno uporabljate kurilno olje, utekočinjeni naftni plin, elektriko ali les, je dobro premisliti o prehodu na sistem, ki bo poskrbel za celostno energetsko oskrbo doma ali pisarne, povečal vaše udobje in vam hkrati omogočil znižanje stroškov za ogrevanje.

Odločite se za cenovno ugodno in udobno ogrevanje

Majhna investicija in prihranek pri ogrevanju

Če je vaš objekt že opremljen s priključkom za zemeljski plin, je prehod nanj hiter in cenovno ugoden. Med gospodarnimi sistemi ogrevanja je investicija v ogrevalni sistem na zemeljski plin najmanjša.

Starejši ogrevalni sistemi na kurilno olje ali les porabijo skoraj 50 odstotkov več energije kot sodobni kondenzacijski kotli na zemeljski plin. Izračuni strokovnjakov, ki temeljijo na primerjavi cen energentov in izkoristku, kažejo, da se lahko pri porabi 3000 litrov kurilnega olja ob njegovi trenutni ceni prihrani do 1700 EUR na leto, če ga zamenjamo z zemeljskim plinom.

Hitro vračilo investicije

Investicija v nov ogrevalni sistem na zemeljski plin je razmeroma majhna. Hkrati pa je ob prehodu na zemeljski plin možno prihraniti veliko denarja. Zaradi tega se investicija v nov ogrevalni sistem na zemeljski plin povrne zelo hitro. V primeru zamenjave starejših naprav na kurilno oje se ta investicija povrne že od 3 let dalje, v nekaterih primerih pa že od 2 let dalje.

Udobje in dostopnost

Za skladiščenje zemeljskega plina ne potrebujemo posebnega prostora, saj plin priteče po ceveh plinovodnega omrežja. Plinovodno omrežje je dostopno v več kot 80 občinah po Sloveniji in ga uporablja že 131.000 odjemalcev. Dodatne informacije glede priključitve pridobite pri lokalnem sistemskemu operaterju.

Konkurenčna cena ter zanesljiva in trajna oskrba

Že v lanski kurilni sezoni so se cene zemeljskega plina občutno zmanjšale. Zaradi novih ponudnikov energenta na trgu lahko tudi v novi ogrevalni sezoni pričakujemo še ugodnejše cene in boljše storitve. Nekateri dobavitelji so rast cen energenta omejili za daljše časovno obdobje. Vse to kaže, da bo cena ostala na današnji ravni dalj časa, oziroma se bo še dodatno znižala.

Pri izbiri najprimernejšega dobavitelja si lahko pomagate tudi s primerjavo cen in storitev dobaviteljev zemeljskega plina na spletni strani Javne agencije RS za energijo.

Mednarodna agencija za energijo s sedežem v Parizu (International Energy Agency) je leta 2011 izdala poročilo z naslovom »Ali vstopamo v zlato dobo zemeljskega plina«, v katerem ugotavlja, da je geografsko razpršenih zalog zemeljskega plina vsaj še za 250 let. Zato je odveč bojazen, da bi zaloge zemeljskega plina lahko pošle v tem stoletju.

Priklop zemeljskega plina
Zemeljski plin se splača in poplača

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Če želite nastavitev spremeniti, kliknite tukaj.