Novice
O zemeljskem plinu in
plinskih tehnologijah.
Novice

Plinski kondenzacijski kotel najbolje prodajana ogrevalna naprava v Nemčiji

V prvem polletju letošnjega leta je bilo v Nemčiji nameščenih 320.000 novih plinskih ogrevalnih sistemov. To je razvidno iz najnovejših podatkov, ki jih je objavilo Nemško združenje za industrijo ogrevanja (BDH).

V prvem polletju letošnjega leta je bilo v Nemčiji nameščenih 320.000 novih plinskih ogrevalnih sistemov. To je razvidno iz najnovejših podatkov, ki jih je objavilo Nemško združenje za industrijo ogrevanja (BDH).

Prodaja plinskih ogrevalnih naprav je v zadnjih šestih mesecih za 18 odstotkov presegla prodajo iz rekordnega leta 2020. Celoten trg pa je v prvih šestih mesecih leta 2021 zrasel za 26 odstotkov oziroma na 459.000 nameščenih naprav. Približno 70 odstotkov ogrevalnih sistemov, ki so bili nameščeni v Nemčiji v prvi polovici leta, je bilo plinskih kondenzacijskih grelnikov. Tako ostajajo plinski ogrevalni sistemi najbolj priljubljena izbira za ogrevanje v tej državi. S plinom, ki je do podnebja prijazen vir energije, se v Nemčiji zanesljivo in stroškovno ugodno ogreva približno polovica vseh gospodinjstev.

Plinski kotel je tih, majhen in zanesljiv.
Plinski kotel je tih, majhen in zanesljiv.

Spodbudno rast trga je dr. Timm Kehler, predsednik panožne iniciative Zukunft Gas, komentiral takole: »Glede na sprejeto ceno CO2 v začetku leta, potrošniki v Nemčiji zaupajo učinkovitim in sodobnim plinskim ogrevalnim sistemom. Večina novih naprav je že pripravljenih za delovanje z dodajanjem do 20 odstotkov vodika, zato je to naložba v prihodnost«. Slednje potrjuje tudi študija »Podnebno nevtralno življenje«, ki jo je naročila iniciativa Zukunft Gas in kjer razkrivajo dejstvo, da bo plin v prihodnje eden najpomembnejših virov energije na trgu ogrevanja, tudi v razogljičeni obliki, kot sta bioplin in vodik.

Največje stopnje rasti dosegajo sistemi, ki toploto proizvajajo z lesom (99-odstotna rast), in toplotne črpalke na osnovi električne energije (48-odstotna rast). Kehler še izpostavlja: »Prvi pozitivni učinki velikega povpraševanja po alternativnih ogrevalnih sistemih, predvsem po ogrevanju na plin, se bodo pokazali v izboljšanju bilance CO2 v stavbnem sektorju v naslednjem letu. Državno subvencioniranje pa se mora vsekakor nadaljevati.«

Podatki jasno kažejo, da v prihodnje brez ogrevanja na plin ne bo šlo. Za primerjavo lahko vzamemo število prodanih ogrevalnih sistemov, kjer je bilo od 459.000 prodanih sistemov, za več kot 320.000 plinskih, medtem ko je bilo na les ali elektriko prodanih zgolj 120.000 sistemov. Kehler dodaja, da bomo dolgoročno z vse večjim primešavanjem zelenih plinov, kot sta bioplin ali vodik, dosegli tudi podnebno nevtralnost. S plinom je mogoč ugoden, zanesljiv in hiter pristop k varstvu podnebja.

Vir: Zukunft Gas

Priklop zemeljskega plina
Zemeljski plin se splača in poplača

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Če želite nastavitev spremeniti, kliknite tukaj.