Novice
O zemeljskem plinu in
plinskih tehnologijah.
Novice

Po konferenci: Kakovost zraka v urbanih naseljih: stanje, izzivi in rešitve

Konferenco je slavnostno odprl mag. Blaž Kavčič, predsednik Državnega sveta RS.

Konferenco je slavnostno odprl mag. Blaž Kavčič, predsednik Državnega sveta RS.

V četrtek, 4. oktobra 2012, je v organizaciji Gospodarskega interesnega združenja za distribucijo zemeljskega plina (GIZ DZP) in Energetske agencije za Podravje (Energap), na Gospodarski zbornici Slovenije, potekala konferenca o kakovosti zraka v urbanih naseljih. Konferenco je slavnostno odprl mag. Blaž Kavčič, predsednik Državnega sveta RS.

Govorci na konferenci so v kratkih prispevkih osvetlili politike, ukrepe in spodbude, ki se izvajajo na ravni države, regij in mest s ciljem izboljšanja kakovosti zraka. Konferenca se je zaključila z ogledom delovanja polnilnice za vozila na stisnjen zemeljski plin, ki jih na slovenskih cestah še ni veliko in predstavljajo neizkoriščen potencial na področju zelene mobilnosti. Kot je na dogodku poudaril mag. Urban Odar, direktor GIZ ZDP, in tudi drugi govorci bi s povečanjem uporabe zemeljskega plina pri ogrevanju in v prometu lahko bistveno prispevali k zmanjšanju onesnaževanja okolja s prašnimi delci.

Na konferenci se je razpravljalo o tem kakšno je trenutno stanje kakovosti zraka v urbanih naseljih. Izpostavljeno je bilo, da je danes onesnaževanje z žveplovim dioksidom manjše kot v preteklosti, vendar pa so sedaj nastali drugi problemi; največji je problem trdnih delcev in to ne  samo v mestih.

Prav gotovo, je eden izmed pomembnejših izzivov na področju kakovosti zraka v urbanih naseljih promet, ki ga je danes veliko več kot kadarkoli prej. Drugi večji problem pa so individualna kurišča na trda goriva. Zato moramo aktivno iskati rešitve na teh dveh področjih.

Ob koncu posveta so si udeleženci lahko ogledali še ljubljansko polnilnico na stisnjen zemeljski plin in se prepričali kako hitro, varno in enostavno je polnjenje osebnih vozil in avtobusov.

PPT predstavitve govorcev na konferenci si lahko ogledate na tej povezavi. Galerija fotografij iz dogodka pa je dostopna tukaj.

Priklop zemeljskega plina
Zemeljski plin se splača in poplača

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Če želite nastavitev spremeniti, kliknite tukaj.