Novice
O zemeljskem plinu in
plinskih tehnologijah.
Novice

Primerjava cen energentov, končne in koristne energije

Energetska svetovalna pisarna Nova Gorica je izdala primerjavo cen energentov, končne in koristne energije. Iz podatkov je razvidno, da je najcenejša koristna energija pridobljena z sekanci, med tem ko je najdražja iz utekočinjenega naftnega plina. Cena koristne energije iz zemeljskega plina je ena izmed najnižjih, še posebno v primeru uporabe kondenzacijskih plinskih kotlov.

Energetska svetovalna pisarna Nova Gorica je izdala primerjavo cen energentov, končne in koristne energije. Iz podatkov je razvidno, da je najcenejša koristna energija pridobljena z sekanci, med tem ko je najdražja iz utekočinjenega naftnega plina. Cena koristne energije iz zemeljskega plina je ena izmed najnižjih, še posebno v primeru uporabe kondenzacijskih plinskih kotlov.

Izračun je izdelan za področje Občine Nova Gorica.

V primerjavi so zajeti različni energenti kot so: zemeljski plin, kurilno olje, utekočinjeni naftni plin, električna energija, daljinska toplota in trda goriva (drva, sekanci, lesni briketi in premog). Kot izhodišče za primerjavo cen koristne energije je uporabljeno kurilno olje z letnim izkoristkom 90 %.

V primeru, da je letni izkoristek višji in znaša 100 %, se stroški znižajo za 10 %.

Ena izmed najdražjih cen koristne energije je energija pridobljena iz utekočinjenega naftnega plina (UNP). V primeru uporabe propana (cisterna) je pri letnem izkoristku 90 % cena koristne energije višja za 37,8 % od koristne energije kurilnega olja z istim izkoristkom. V primeru uporabe mešanice propan-butan (cisterna) pa je cena koristne energije višja za 29,2 % od kurilnega olja.

Cena koristne energije električne energije je v večini primerov višja od koristne energija kurilnega olja. Na drugi strani pa je cena koristne energije lesenih goriv nižja od cene koristne energije kurilnega olja. Najcenejše je koristna energija sekancev in sicer je cenejša od koristne energije kurilnega olja1 za od 76,1 do 78,7 %.

Cena koristne energije zemeljskega plina je nižja od cene koristne energije kurilnega olja2 in sicer od 36,3 % do 48,6 %. V primerjavi z utekočinjenim naftnim plinom (mešanica propan-butan, cisterna) pa je cena koristne energije zemeljskega plina nižja kar za 55,8 %3

Pri tem se najnižje cene koristne energije doseže v primeru letnih izkoristkov v višini 100 %. Na spletni strani Energetske svetovalne pisarne Nova Gorica pa je navedeno, da » v tabeli niso posebej prikazane cene koristne energije za kondenzacijske kotle, pri katerih so izkoristki več kot 100 % v primerjavi s klasičnimi kotli, ki delujejo nad točko kondenzacije dimnih plinov«.

V Sloveniji se od leta 2010 dalje lahko vgrajujejo le kondenzacijski plinski kotli. Izkoristki teh koltov pa so celo višji od 100 % in se gibljejo nekje do 110 %. Več o tem je navedeno tukaj. To pa pomeni, da se lahko z kondenzacijskim plinskim kotlom doseže celo nižje cene koristne energije zemeljskega plina od navedenih v zgornji tabeli.

Primerjava cen energentov, končne in koristne energije je izdelala Energetska svetovalna pisarna Nova Gorica4. So pa stroški energentov samo eden izmed vseh stroškov, ki jih moramo upoštevati pri primerjavi različnih ogrevalnih sistemov. Zelo pomembna sta tudi cena same investicije v ogrevalni sistem in pa stroški vzdrževanja tega sistema.
 

_______________________________________________________________

1 Letni izkoristek 90 %.
2 Letni izkoristek 90 %.
3 Primerjava velja pri letni porabi zemeljskega plina med 15.001 in 25.000 kWh ter pri letnem izkoristku obeh sistemov pri 90 %.
4 Pri tem Energetska svetovalna pisarna med drugim dodaja, da je »primerjava cen zgolj informativne narave in je namenjena za občane in ne za velike porabnike«.

Priklop zemeljskega plina
Zemeljski plin se splača in poplača

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Če želite nastavitev spremeniti, kliknite tukaj.