Novice
O zemeljskem plinu in
plinskih tehnologijah.
Novice

Stacionarna gorivna celica: Bosch bo leta 2024 zagnal serijsko proizvodnjo

Bosch in Ceres Power od avgusta 2018 skupaj razvijata gorivne celice in sklade gorivnih celic. Visoko učinkovita gorivna celica s trdnimi oksidi predstavlja pomemben gradnik trajnostne oskrbe z energijo. S skupnim izkoristkom več kot 85 odstotkov gorivne celice s trdnimi oksidi bistveno presegajo vse druge pretvornike energije.

Bosch in Ceres Power od avgusta 2018 skupaj razvijata gorivne celice in sklade gorivnih celic. Visoko učinkovita gorivna celica s trdnimi oksidi predstavlja pomemben gradnik trajnostne oskrbe z energijo. S skupnim izkoristkom več kot 85 odstotkov gorivne celice s trdnimi oksidi bistveno presegajo vse druge pretvornike energije.

Bosch ima s stacionarnimi gorivnimi celicami resne načrte. Leta 2024 namerava tehnološko in storitveno podjetje pričeti s serijsko proizvodnjo decentraliziranih elektrarn na osnovi tehnologije gorivnih celic s trdnimi oksidi, in sicer v dogovoru za sodelovanje s podjetjem Ceres Power. Po uspešni fazi izdelave prototipov si obe podjetji prizadevata za začetek serijske proizvodnje stacionarnih gorivnih celic. Bosch načrtuje proizvodnjo sistemov SOFC z letno kapaciteto približno 200 megavatov, ki bi z električno energijo lahko oskrbovali gospodinjstva s približno 400.000 prebivalci. Podjetje bo v načrtovano serijsko proizvodnjo vložilo trimestni milijonski znesek.

Po načrtih bo proizvodnja potekala v Bambergu, Wernauu in Homburgu, razvojni oddelek pa bo vzpostavljen v Stuttgart-Feuerbachu in Renningenu. S tem se Bosch uveljavlja kot sistemski ponudnik stacionarnih gorivnih celic z lastnim ustvarjanjem vrednosti na področju gorivnih celic in skladov. Tehnologija SOFC naj bi se med drugim uporabljala tudi v obliki majhnih decentraliziranih, v omrežje povezanih elektrarn v mestih, tovarnah, podjetjih in trgovini, podatkovnih centrih ter na področju električne polnilne infrastrukture. Po Boschevih ocenah bo trg decentralizirane proizvodnje energije do leta 2030 dosegel 20 milijard evrov.

S to temo prihodnosti se ukvarja več kot 250 zaposlenih v družbi Bosch, kar je 150 zaposlenih več kot pred letom dni. „Visoko učinkovita gorivna celica s trdnimi oksidi za nas predstavlja pomemben gradnik trajnostne oskrbe z energijo. Pri tem združujemo Boscheve kompetence različnih poslovnih področij,“ je povedal dr. Christian Fischer, odgovorni direktor področja »Energy and Building Technology«. „S sistemi stacionarnih gorivnih celic gradi Bosch novo poslovno področje, ki pod svojo streho združuje razvoj, proizvodnjo, prodajo in servisiranje“, je še dodal g. Fischer. „V sodelovanju s partnerskim podjetjem Ceres Power bomo naredili naslednji pomemben korak na poti k serijski proizvodnji.“

„Visoko učinkovita gorivna celica s trdnimi oksidi za nas predstavlja pomemben gradnik v trajnostni oskrbi z energijo. Pri tem gre za združitev Boschevih kompetenc na različnih poslovnih področjih.“
Dr. Christian Fischer, direktor področja »Energy and Building Technology«

Bosch utrjuje partnerstvo s podjetjem Ceres Power

Bosch in Ceres Power od avgusta 2018 skupaj razvijata gorivne celice in sklade gorivnih celic. Že jeseni 2019 je Bosch začel proizvodnjo prototipov v Nemčiji, leta 2020 pa je svoj lastniški delež v tem britanskem podjetju povečal na približno 18 odstotkov. Zdaj je sodelovanje razčlenjeno na faze, ki bodo vodile do serijske proizvodnje leta 2024. S pogodbami je bila določena tudi Boscheva nadaljnja uporaba tehnologije podjetja Ceres. „Ponosni smo, da smo dosegli ta mejnik v sodelovanju z našim pomembnim partnerjem Boschem. Kombinacija inovativne Ceresove tehnologije in Boschevega strokovnega znanja ter izkušenj s proizvodnjo je pripeljala do sistemov stacionarnih gorivnih celic, ki narekujejo prihodnost. Ti bodo prispevali k reševanju globalnih izzivov pri energetskem prehodu,“ je povedal Phil Caldwell, izvršni direktor podjetja Ceres Power. „Veselimo se nadaljnjega tesnega sodelovanja z Boschem.“

Sistemi SOFC so že danes pripravljeni za vodik

Ceres Power je vodilno razvojno podjetje na področju inovativnih gorivnih celic s trdnimi oksidi in skladov gorivnih celic. Bosch ima obsežno licenco za tehnologijo podjetja Ceres Power in od leta 2019 proizvaja lastne gorivne celice in sklade. Pilotni sistemi na osnovi gorivnih celic s trdnimi oksidi se že uspešno preizkušajo na različnih Boschevih lokacijah. Sistemi SOFC lahko danes delujejo z okolju prijaznim biometanom ali zemeljskim plinom ter so dozoreli za delovanje z vodikom v energetskih sistemih prihodnosti.

Za mesta in gosto poseljena območja z visokimi potrebami po energiji lahko sistemi SOFC zagotavljajo trajnostno oskrbo z energijo brez izpustov dušikovega oksida ali delcev CO2. S skupnim izkoristkom več kot 85 odstotkov gorivne celice s trdnimi oksidi občutno presežejo vse druge pretvornike energije. Dr. Wilfried Kölscheid, odgovoren za stacionarne gorivne celice pri Boschu, pojasnjuje: „Glede na potrebe po energiji bomo v prihodnosti lahko povezovali poljubno število sistemov z enako zmogljivostjo. To mrežno povezovanje naprav si lahko predstavljamo kot virtualne elektrarne, ki omogočajo oskrbo z energijo glede na potrebe na mestu porabe.“

Vir: Bosch

Vklop zemeljskega plina
Zemeljski plin se splača in poplača

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Če želite nastavitev spremeniti, kliknite tukaj.