Novice
O zemeljskem plinu in
plinskih tehnologijah.
Novice

V evropskih skladiščih rekordna količina zemeljskega plina

Evropska skladišča zemeljskega plina so konec avgusta letos dosegla rekordno količino zasedenosti s kar 999 TWh shranjenega zemeljskega plina.

Evropska skladišča zemeljskega plina so konec avgusta letos dosegla rekordno količino zasedenosti s kar 999 TWh shranjenega zemeljskega plina.

Skladišča zemeljskega plina se navadno polnijo do približno sredine oktobra, letos pa so rekordno zasedenost dosegla že konec avgusta. Zmogljivost skladišč sicer znaša 1.091 TWh, njihova zasedenost je bila s 999 TWh na dan 28. avgusta 2019 tako kar 91-odstotna. V predhodnih letih je bilo v skladiščih največ zemeljskega plina na dan 9. oktobra 2016, takrat je bilo v njih 981 TWh zemeljskega plina. V lanskem letu je bilo največ plina v skladiščih na dan 27. oktobra, in sicer skoraj 950 TWh,  lani ob tem času pa je bilo v skladiščih 798 TWh zemeljskega plina (31. avgusta 2018). Za primerjavo - v lanskem letu je Slovenija porabila manj kot 10 TWh zemeljskega plina.

Skladišča imajo pomembno vlogo pri zagotavljanju zanesljive oskrbe z zemeljskim plinom. V prihodnosti pa bodo plinovodna omrežja in skladišča imela zelo pomembno vlogo tudi pri shranjevanju obnovljive energije v obliki plina. Glede na rekordne podatke skladišč v avgustu bo zemeljski plin tudi v prihajajoči ogrevalni sezoni eden od najbolj zanesljivih virov energije.

Vir: Gas Infrastructure Europe.

Priklop zemeljskega plina
Zemeljski plin se splača in poplača

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Če želite nastavitev spremeniti, kliknite tukaj.