Novice
O zemeljskem plinu in
plinskih tehnologijah.
Novice

V letošnji ogrevalni sezoni so cene zemeljskega plina nižje do 20%

Zaradi državne regulacije cen in delovanja dobaviteljev, bo za odjemalce zemeljskega plina ogrevanje to zimsko sezono cenejše.

Zaradi državne regulacije cen in delovanja dobaviteljev, bo za odjemalce zemeljskega plina ogrevanje to zimsko sezono cenejše.

Tudi med krizno situacijo v lanskem letu je oskrba z zemeljskim plinom potekala nemoteno. Plinovodni sistem je dokazal, da je odporen in zanesljiv, skladišča plina so bila polna in odjemalcem vedno na voljo v zadostnih količinah.

Več o zanesljivosti dobave plina si lahko preberete tukaj.

Pred letošnjo ogrevalno sezono je Vlada R Slovenije dodatno znižala najvišjo dovoljeno regulirano ceno za obdobje po 1.1.2024 iz 73,30 Eur/Mwh na 59,90 Eur/Mwh.

Ker pa so se znižale veleprodajne cene plina, so nekateri dobavitelji že sami znižali oziroma napovedali znižanje cen pod nivo reguliranih državnih cen plina.

Znižanja trenutno znašajo že do 20% glede na regulirano državno ceno v letu 2023. Zaradi državne regulacije cen in delovanja dobaviteljev, bo za odjemalce zemeljskega plina ogrevanje to zimsko sezono cenejše.

Prihodnost plinovodnih omrežij je v obnovljivih plinih – plin v uporabi tudi po letu 2050

Evropsko plinovodno omrežje je največje infrastrukturno omrežje za prenos energije. Kljub temu, da je zemeljski plin najčistejše fosilno energijo,  ga je Evropska unija na poti zelenega prehoda začela postopoma nadomeščati z obnovljivimi plini.

V Sloveniji ima plinovodno omrežje najnižji ogljični odtis med daljinskimi sistemi. Hkrati pa je plinovodni sistem že pripravljen in prilagojen za distribucijo biometana, ki je obnovljiv vir energije. Že v letu 2024 naj bi bil v plinovodnem omrežju prvi biometan. Njegova proizvodnja je stabilna, saj poteka enakomerno prek celega leta. Zelo preprosto ga je shranjevati.

Za odjemalce zemeljskega plina prehod na biometan ne pomeni kakršnihkoli dodatnih sprememb, ker obstoječi plinski kotli in štedilniki lahko delujejo tudi na biometan.

Plinski kondenzacijski kotli tudi na obnovljive vire energije

Kondenzacijski kotel je zasnovan za varčevanje z energijo. Ogrevanje in priprava tople sanitarne vode s kondenzacijskim kotlom na zemeljski plin spada med stroškovno najugodnejše, najvarčnejše in tehnološko najbolj izpopolnjene ogrevalne sisteme. Vsi kondenzacijski plinski kotli lahko delujejo tudi na biometan, ki je obnovljiv vir energije. Pri prehodu na biometan ni potrebna nobena sprememba ogrevalnega sistema pri odjemalcih.  Več o plinskih kondenzacijskih kotlih si lahko preberete tukaj.

Priklop zemeljskega plina
Zemeljski plin se splača in poplača

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Če želite nastavitev spremeniti, kliknite tukaj.