Novice
O zemeljskem plinu in
plinskih tehnologijah.
Novice

V Nemčiji se polovica stanovanj ogreva s plinom

Raziskava BDEW (Bundesverband der Energie- und Wasserwirtschaft) je pokazala, da je plin najpogostejši vir energije za ogrevanje v Nemčiji in da se polovica vseh stanovanj oziroma bivalnih enot ogreva s plinom.

Raziskava BDEW (Bundesverband der Energie- und Wasserwirtschaft) je pokazala, da je plin najpogostejši vir energije za ogrevanje v Nemčiji in da se polovica vseh stanovanj oziroma bivalnih enot ogreva s plinom.

S kurilnim oljem se ogreva dobra četrtina stanovanj. Na tretjem mestu je s 14 odstotki daljinsko ogrevanje, pri katerem pa se kot vir ogrevanja v skoraj 40 odstotkih uporablja zemeljski plin. Druge vrste ogrevanja, na primer ogrevanje z električno energijo in električnimi toplotnimi črpalkami, dosegajo približno 11- odstotni delež.

Pri novozgrajenih stanovanjih je situacija nekoliko drugačna, 37 odstotkov ima ogrevanje na plin, 30 odstotkov pa na električne toplotne črpalke. Več kot vsako četrto novo stanovanje je priključeno na daljinsko ogrevanje, medtem ko ogrevanje s kurilnim oljem več ne igra pomembne vloge. 

»Kot kažejo podatki, ogrevanje na plin med prebivalstvom uživa veliko zaupanje. Upravičeno, saj zlasti v obstoječih stanovanjih v mestnih okoljih, kjer je posodobitev ogrevanja, na primer s toplotnimi črpalkami, pogojena z visokimi stroški, lahko prehod iz kurilnega olja na plin hitro doprinese k zmanjšanju izpustov toplogrednih plinov«, je povedala predsednica uprave BDEW, Kerstin Andreae.

Na BDEW so še dodali: »Če ogrevanje na kurilno olje zamenjamo s sodobnim sistemom ogrevanja, kot je plinsko ali daljinsko ogrevanje, lahko prihranimo do 14 milijonov ton CO2. Poleg tega lahko sodobni plinski ogrevalni sistemi že danes, deloma ali 100 odstotno, kot vir energije uporabljajo zelene pline, kot je biometan in to brez kakršnih koli tehničnih sprememb. Tako lahko lastniki stanovanj pomembno prispevajo k energetskemu prehodu.« 

Vir: BDEW

Priklop zemeljskega plina
Zemeljski plin se splača in poplača

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Če želite nastavitev spremeniti, kliknite tukaj.