Za medije
O kampanji in novostih na področju zemeljskega plina.
Za medije

Vse o stisnjenem zemeljskem plinu na enem mestu

Ljubljana, 16. september 2020 - V poletnih mesecih je svojo podobo dobila nova spletna stran www.cng.si, ki je namenjena informiranju o stisnjenem zemeljskem plinu (CNG). Gospodarsko interesno združenje za distribucijo zemeljskega plina (GIZ DZP) je spletno stran zasnovalo na način, da na enem mestu zajema od osnovnih do zahtevnejših vsebin o stisnjenem zemeljskem plinu. Spletna stran ponuja zemljevid lokacij polnilnic v Sloveniji in sosednjih državah, predstavitve primerov dobrih praks uporabnikov vozil na CNG, podrobne podatke o prednostih tega goriva in primerjave z ostalimi gorivi ter redne in ažurne novice.

Stisnjen zemeljski plin, za katerega uporabljamo kratico CNG (angl. compressed natural gas – CNG) je pri nas poznan tudi kot metan in je alternativno pogonsko gorivo. Gre za tehnološko obdelan zemeljski plin, stisnjen na 200 barov, ki kot tak zavzame malo prostora in je primeren kot pogonsko gorivo za osebna, poslovna in tovorna vozila ter javni potniški promet. Poleg omenjenih vozil katalog na spletni strani predstavlja še viličarje, cestne pometače ter traktorje na CNG pogon.

Polnjenje rezervoarja s CNG je hitro ter za uporabnika popolnoma primerljivo s polnjenjem z bencinom ali dizelskim gorivom. Trenutno imamo v Sloveniji pet javnih polnilnic na CNG, in sicer v Ljubljani (2x), Celju, Mariboru in na Jesenicah. Stanje se iz leta v leto izboljšuje in tudi načrti na področju polnilnic na CNG kažejo rast polnilnic v prihodnosti. Spletna stran ponuja zemljevid javnih polnilnic, kjer lahko preverite kje v Sloveniji in okolici so trenutno polnilnice na CNG.

Vtisi zadovoljnih uporabnikov so osebni zapisi in izkušnje voznikov vozil na CNG in vključujejo primere osebnih vozil, javnega potniškega prometa in avtomobilske flote.

Za več informacij:
https://www.cng.si

Vklop zemeljskega plina
Zemeljski plin se splača in poplača

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Če želite nastavitev spremeniti, kliknite tukaj.