Za medije
O kampanji in novostih na področju zemeljskega plina.
Za medije

Zemeljski plin: z rednim nadzorom do višje kakovosti izvajanja distribucije

Ljubljana, 13. december 2016 – Kljub temu, da je kakovost in zanesljivost distribucije zemeljskega plina v Sloveniji že zdaj na visoki ravni, Energetski zakon uvaja novo reguliranje s kakovostjo. Operaterji distribucijskih sistemov zemeljskega plina so tako v novembru, na zahtevo nove zakonodaje, Agenciji za energijo prvič posredovali podatke o kakovosti. Tovrstna regulacija izboljšuje kakovost izvajanja distribucije zemeljskega plina in omogoča možnost primerjave s tujimi operaterji.

Kakovost storitev operaterja sistema se ugotavlja glede na posamezne kriterije kakovosti izvajanja storitev, ki vplivajo na dostopnost uporabnikov do storitev in njihovo zadovoljstvo s storitvami. Te vključujejo:

  • trajanje in pogostost prekinitev delovanja sistema;
  • čas, potreben za popravila sistema;
  • čas za obravnavanje pritožb in posredovanje informacij;
  • čas, potreben za priključitev na sistem.

Podatki o neprekinjenosti oskrbe in komercialni kakovosti so bili v skladu z novo regulacijo Agenciji za energijo prvič posredovani za mesec oktober 2016. Odslej bodo operaterji te podatke morali posredovati mesečno za pretekli mesec.

»Operaterji distribucijskih sistemov so morali zaradi uvedbe monitoringa nadgraditi obstoječe informacijske sisteme. Izvajanje zakonskih obveznosti in poročanje namreč od njih zahtevata dodatne aktivnosti. Po drugi strani bo tovrstna regulacija zagotovo izboljšala kakovost izvajanja distribucije zemeljskega plina in omogočila možnost primerjave s tujimi operaterji. Prednosti tovrstne regulacije bo deležnih več kot 133.000 odjemalcev zemeljskega plina v Sloveniji,« je povedal Urban Odar, direktor GIZ za distribucijo zemeljskega plina​.

Vklop zemeljskega plina
Zemeljski plin se splača in poplača

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Če želite nastavitev spremeniti, kliknite tukaj.