Novice
O zemeljskem plinu in
plinskih tehnologijah.
Novice

Britanska vlada podpira uporabo vodika za ogrevanje

Vse več vlad po Evropi vse bolj odločno podpira vodik za doseganje podnebnih ciljev. V preteklem letu in pol sta strategijo za vodik sprejeli že Nemčija in Portugalska, ki trenutno predseduje Svetu EU. Tudi britanska vlada ne zaostaja na tem področju, saj je v nedavnem sporočilu za medije potrdila, da že aktivno podpira vodikove projekte za potrebe ogrevanja in kuhanja.

Vse več vlad po Evropi vse bolj odločno podpira vodik za doseganje podnebnih ciljev. V preteklem letu in pol sta strategijo za vodik sprejeli že Nemčija in Portugalska, ki trenutno predseduje Svetu EU. Tudi britanska vlada ne zaostaja na tem področju, saj je v nedavnem sporočilu za medije potrdila, da že aktivno podpira vodikove projekte za potrebe ogrevanja in kuhanja.

Prvi domovi v Združenem kraljestvu s plinskimi trošili, ki kot vir energije uporabljajo le vodik, bodo zgrajeni v kraju Low Thornley, Gateshead. Gradnjo vodikovih »dvojčkov« pa bo delno financiral vladni program Združenega kraljestva Hy4Heat. Vodikove hiše, ki so potencialna domovanja prihodnosti, bodo na ogled tudi širši javnosti in bodo prikazovale kako lahko s čistim vodikom popolnoma nadomestimo zemeljski plin in pri tem v okolje ne spuščamo ogljikovega dioksida.

  • V Low Thornleyju, Gateshead, nastajajo prvi domovi v Združenem kraljestvu z gospodinjskimi trošili, ki bodo kot vir energije uporabljali le vodik, sredstva za gradnjo pa so zagotovili vladni program za inovacije Hy4Heat ter podjetji Northern Gas Networks in Cadent.
  • Hiše bodo opremljene z vodikovimi trošili, kot so ogrevalni kotli, kuhalne plošče, štedilniki in kamini brez emisij ogljika – javnosti bo tako na voljo vpogled v potencialni dom prihodnosti.
  • Projekt predstavlja potencial vodikove energije za uresničitev vladnega cilja, da do leta 2050 odpravi emisije Združenega kraljestva, ki prispevajo k podnebnim spremembam.


Projekt vodikove hiše je skladen s širšo razvojno shemo, ki je podrobno opisana v premierjevem Načrtu v desetih točkah. Ta vključuje tudi izgradnjo vodikove soseske in predvideva razvoj nadaljnjih načrtov za potencialno vodikovo mesto še pred koncem desetletja. Hiše bodo izkoriščale 100-odstotni vodik za delovanje trošil za ogrevanje in kuhanje, kot so ogrevalni kotli, kuhalne plošče, štedilniki in kamini.

Vodik bi lahko imel ključno vlogo pri doseganju vladne zaveze, da do leta 2050 odpravi prispevek Združenega kraljestva k podnebnim spremembam, industrija pa do leta 2030 lahko ustvari do 8000 novih delovnih mest v britanskih industrijskih središčih. Do leta 2050 bi lahko nastalo do 100.000 novih delovnih mest.
 

Vodik za projekt ogrevanja (Hy4Heat)

Ta projekt raziskuje potencialno uporabo vodikovega plina za ogrevanje domov in podjetij v Združenem kraljestvu. Njegov cilj je določiti standard kakovosti vodika ter raziskati, razviti in preizkusiti naprave za vodik za gospodinjstva in podjetja.

BEIS (Department for Business, Energy & Industrial Strategy) je v projekt vložil sredstva v višini 25 milijonov funtov.


Britanska ministrica za energijo, Anne-Marie Trevelyan, je povedala:

"Večina nas vsak dan, pa naj gre za toplo sanitarno vodo, kuhanje hrane ali ogrevanje prostorov, uporablja zemeljski plin. Ko gre za spopad s podnebnimi spremembami, pa moramo poiskati alternative fosilnim gorivom in si prizadevati, da čista energija postane nekaj vsakdanjega."

"Nove hiše v Gatesheadu bodo videti kot običajne hiše, vendar bodo pokazale, kako lahko vodik z nizkim deležem ogljika spremeni način oskrbe naših domov z energijo in nam ponudile vpogled v bolj zeleno gradnjo prihodnosti."

Za projekt je zagotovljenih 250.000 funtov nepovratnih sredstev vladnega programa Hy4Heat Innovation programme, vodita pa ga podjetji za distribucijo plina Northern Gas Networks in Cadent, ki sta prav tako prispevali po 250.000 funtov.

V hiše, ki naj bi bile odprte za javnost, si bo moč ogledati nameščena trošila in jih primerjati z običajnimi trošili. Nova tehnologija bo na ogled lokalnim šolam, fakultetam in univerzam, predstavljene pa bodo tudi potencialne karierne priložnosti v razvijajočem se zelenem gospodarstvu in možnosti vključevanja novih znanj in vsebin v šolske predmete, kot je znanost, tehnologija, inženiring in matematika.

Mark Horsley, izvršni direktor podjetja Northern Gas Networks, je povedal:

"Veseli smo, da sodelujemo z BEIS in podjetjem Cadent pri tej edinstveni predstavitvi, ki končnim odjemalcem energije ponuja prvi vpogled v tehnologijo vodika v hiši.

Vodik lahko ogreva domove na popolnoma enak način kot zemeljski plin, kar za odjemalca predstavlja minimalne spremembe v načinu uporabe plina za ogrevanje ali kuhanje. Te hiše nam odkrivajo nov potencial zelenega plina za ogrevanje domov v Združenem kraljestvu, obenem pa zmanjšujejo vpliv na okolje."

Steve Fraser, izvršni direktor podjetja Cadent, pa je povedal naslednje:

"Ponosni smo, da smo del tega pomembnega projekta, s katerim bomo kupcem lahko pokazali, kako bodo videti njihovi plinski aparati v prihodnosti. V primerjavi z obstoječimi prinašajo le eno razliko: delujejo na vodik.

Ti projekti so zelo pomembni za predstavitev razogljičene energije v domovih. Tukaj vidimo, kaj nam prinašajo vladni načrti strategije za vodik, ki bodo predstavljeni v poznejših mesecih letošnjega leta. To je pot k izgradnji vodikovega gospodarstva v Združenem kraljestvu."

Vir: Vlada Velike Britanije


Vas zanima več

Vklop zemeljskega plina
Zemeljski plin se splača in poplača

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Če želite nastavitev spremeniti, kliknite tukaj.