Novice
O zemeljskem plinu in
plinskih tehnologijah.
Novice
Arhiv novic

Razpis Agencije za energijo za podporo projektom za proizvodnjo elektrike iz OVE in v SPTE

Agencija za energijo je objavila javni poziv k prijavi projektov proizvodnih naprav za proizvodnjo elektrike iz obnovljivih virov energije in v soproizvodnji toplote in elektrike z visokim izkoristkom za vstop v podporno shemo. Rok za prijavo posameznih projektov je 11. februar 2019.

Ob menjavi starega kotla na olje z novim na plin do več kot 10.000 evrov prihrankov

Uporaba zemeljskega plina v 10 letih obratovanja ogrevalnega sistema zagotavlja daleč največje prihranke v primerjavi z ostalimi energenti.

Kakovost zraka ne pozna občinskih meja – primer aglomeracije Maribor

Agencija RS za okolje je sprejela Odlok o odločitvi podobmočij zaradi upravljanja s kakovostjo zunanjega zraka, s katerim je v aglomeracijo Maribor vključila še območje občine Miklavž na Dravskem polju. Ukrepi za izboljšanje kakovosti zraka se bodo sedaj izvajali še na območju sosednje občine.

Za nakup plinskega kondenzacijskega kotla še vedno na voljo subvencije

Razmišljate o zamenjavi ogrevalnega sistema? Eko sklad ponuja nepovratne finančne spodbude, s katerimi bo vaša naložba lažja.

Ljubljana in Celje krepita CNG mobilnost

Tudi mestne občine v Sloveniji se vse bolj zavedajo pomena zemeljskega plina za trajnostni razvoj. Iz Ljubljane tako prihajajo spodbudne novice o nakupu novih hibridnih avtobusov s pogonom na stisnjen zemeljski plin (CNG), v Celju pa gradnja nove CNG polnilnice napreduje po načrtu.

Varčna vožnja s CNG: iz Barcelone do Pariza za 45 EUR

Koliko stane vožnja iz Barcelone do Pariza? Pri SEATU so se odločili, da bodo podatek preverili kar sami in se s SEAT Leonom 1.5 TGI odpravili na 1.000 km dolgo pot, da bi izračunali porabo in stroške , v primeru avtomobila na stisnjen zemeljski plin (CNG).

Nova Škoda Scala tudi s pogonom na CNG

Škoda bo v prvi polovici leta 2019 na trg stopila z novim modelom Scala, ki razširja ponudbo kompaktnega razreda. Izbirati bo mogoče med petimi motorji, med katerimi je tudi motor s pogonom na stisnjen zemeljski plin (CNG).

Zemeljski plin je eden od vodilnih energentov v EU

Najnovejši podatki Eurostata kažejo, da je zemeljski plin prevladujoč energent za ogrevanje v gospodinjstvih v Evropski uniji, še višji delež pa ima pri pripravi toplotne sanitarne vode.

Opel s ponudbo CNG vozil na slovenskem trgu

Proizvajalec vozil Opel trenutno na slovenskem trgu ponuja Opel Astro s pogonom na CNG, sčasoma pa bodo svojo ponudbo razširili tudi z drugimi modeli.

V Celju začeli z gradnjo CNG polnilnice

Mestna občina Celje bo dobila svojo prvo CNG polnilnico. Z gradnjo so pričeli 4. septembra, dokončana pa naj bi bila do sredine decembra. Gradnjo polnilnice spremlja tudi uvedba javnega potniškega prometa z avtobusi na CNG.

SEAT z okrepljeno ponudbo vozil na CNG na slovenskem trgu

Proizvajalec vozil znamke SEAT bo do konca leta v Sloveniji razširil ponudbo svojih modelov na CNG. V letošnjem letu je SEAT z globalno prodajo beležil svoje najboljše polletje, za drugo polletje pa napoveduje novosti tudi pri modelih na CNG.

Kurilnost zemeljskega plina v Sloveniji

Od 1. januarja 2017 dalje se zemeljski plin v Sloveniji obračunava v kWh, kar pomeni, da so cene zemeljskega plina navedene enoti v EUR/kWh. Z uvedbo energijskih enot kWh lahko potrošniki lažje primerjajo cene različnih energentov med seboj.

Porast na novo registriranih vozil na CNG v Nemčiji

Nemški urad za motorna vozila (KBA) je objavil statistiko prvega polletja 2018, ki kaže na visoko rast na novo registriranih osebnih vozil na stisnjen zemeljski plin (CNG). Med vsemi pogoni osebna vozila na CNG dosegajo najvišjo, kar 887-odstotno rast, v primerjavi z registracijami v juniju 2017.

V Nemčiji velika rast novo registriranih vozil na alternativni pogon

Nemčija v prvem četrtletju letošnjega leta beleži upad števila na novo registriranih dizelskih osebnih vozil, pri osebnih vozilih na bencin in alternativne pogone pa beleži rast.

Ivecovi novi tovornjaki na CNG odlični na zahtevnem terenu

Francoska prevozna in logistična skupina Perrenot si prizadeva nadomestiti svoja dizelska vozila z vodilnimi tehnologijami pogona na CNG. S tem namenom so sklenili partnerstvo s proizvajalcem Iveco in po dobri izkušnji testiranja tovornih vozil na CNG naročili šest vozil Iveco Stralis X-WAY NP.

Skupina Volkswagen z naprednim sistemom pogona na zemeljski plin

Skupina Volkswagen je na dogodku Vienna Motor Symposium premierno predstavila napredne sisteme – hibridni pogon, pogon na zemeljski plin (CNG) in dizelski pogon. Nov visokotehnološki motor 1.5 TGI Evo s turbopolnilnikom VTG in Millerjevim ciklom postavlja nove trende med pogoni na CNG.

Absorpcijska plinska toplotna črpalka Robur K 18 tudi v Sloveniji

V Sloveniji je na voljo nova absorpcijska plinska toplotna črpalka Robur K 18, ki je primerna tudi eno ali dvostanovanjske hiše. Deluje na zemeljski plin in ima energetsko oznako A++. K 18 lahko s svojo inovativno tehnologijo dopolnjuje obstoječi plinski kotel.

Po ulicah Ljubljane zapeljal avtobus Scania Citywide

Podjetje Ljubljanski potniški promet (LPP) je na enomesečno testiranje prevzelo avtobus Scania Citywide Suburban s pogonom na CNG, ki bo vozil na relaciji Ljubljana–Grosuplje in Ljubljana–Vrhnika.

Intervju z Miranom Gaberškom, višjim svetovalcem na Mestni občini Celje

Pogovarjali smo se z višjim svetovalcem na Oddelku za okolje in prostor ter komunalo na Mestni občini Celje, Miranom Gaberškom, o vpeljavi javnega potniškega prometa z avtobusi na CNG in drugih ukrepov v povezavi z zmanjšanjem emisij CO2 v občini.

Uporaba biometana v prometu na Švedskem

Na Švedskem je v zadnjih letih porasla proizvodnja bioplina, med katerega spada tudi biometan. Švedski urad za energetiko spodbuja nove proizvodne obrate na bioplin in verjame, da je metan, še posebej v mobilnosti, gorivo prihodnosti.

Spodbude za razvoj biometana v Evropi

V okviru pobud za zmanjšanje emisij CO2, ki jih ustvarja promet, po evropskih državah potekajo različni projekti spodbujanja uporabe biometana. V Italiji je pred kratkim Evropska komisija potrdila razvoj podporne sheme za proizvodnjo in distribucijo naprednih biogoriv, na Finskem pa gospodarsko ministrstvo namenja večja sredstva za nove proizvodne enote.

V Španiji širijo mrežo CNG polnilnic

Špansko podjetje Gas Natural Fenosa v letu 2018 načrtuje, da bo podvojilo število polnilnic na stisnjen zemeljski plin (CNG) v državi. Razlog za nove polnilnice je povečano povpraševanje, ki ga pričakujejo v prihodnjih letih.

Volvo nadgrajuje tovorna vozila za mestne vožnje

Volvo Trucks je razširil svojo ponudbo tovornih vozil z nizkimi emisijami CO2 z nadgradnjo modela Volvo FE. Model je z nadgradnjo postal še bolj uporaben za zahtevne transporte po mestnih središčih.

Škoda Vision X v kombinaciji CNG, bencinskega in električnega pogona

Češki proizvajalec vozil Škoda je na avtomobilskem sejmu v Genovi predstavil študijo urbanih križancev, ki prinaša pogled v usmeritev avtomobilske industrije prihodnosti. Nov Škodin model Vision X je prvo hibridno vozilo v zgodovini proizvajalca, ki ima CNG, bencinski in električni pogon.

Volkswagen uspešen pri krepitvi CNG mobilnosti

Skupina Volkswagen s svojimi industrijskimi partnerji s področja oskrbe s plinom, upravljanjem omrežja in polnilnic, uspešno nadaljuje krepitev zavedanja o pomenu stisnjenega zemeljskega plina (CNG) za trajnostno mobilnost.

Lada s prvim vozilom na CNG

Ruski proizvajalec avtomobilov AvtoVAZ sledi trendom na področju čistejših vozil in širi svojo linijo Lada tudi na področje stisnjenega zemeljskega plina (CNG, metan). Najnovejši model na CNG je Lada Vesta, ki uporablja dve gorivi, tako bencin kot CNG.

Nov spletni katalog vozil na CNG in zemljevid polnilnic

Na naši spletni strani smo objavili osvežen spletni katalog tovarniških vozil na stisnjen zemeljski plin (CNG), ki uporabnikom pomaga pri izbiri in primerjavi vozil. Poleg tega pa smo posodobili tudi zemljevid polnilnih postaj na CNG, ki je sedaj še preglednejši.

Odprta dva razpisa Eko sklada tudi za vozila na CNG

Za občine s sprejetim Odlokom o načrtu za kakovost zraka ima Eko sklad odprta dva aktualna razpisa, in sicer za nakup avtobusov in komunalnih vozil.
Priklop zemeljskega plina
Zemeljski plin se splača in poplača

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Če želite nastavitev spremeniti, kliknite tukaj.