Novice
O zemeljskem plinu in
plinskih tehnologijah.
Novice
Arhiv novic

Intervju: Miha Požek, lastnik avtomobila na stisnjen zemeljski plin

»Vsekakor bo tudi moj naslednji avtomobil na metan (CNG).«

Nova uredba o delovanju trga z zemeljskim plinom uvaja novo obračunsko enoto

V soboto, 8. oktobra 2016, je začela veljati nova uredba o delovanju trga z zemeljskim plinom. Uredba podrobneje določa odnose med udeleženci trga, nekatere postopke, potrebne za nemoteno delovanje trga, in novo obračunsko enoto, ki jo bodo uporabniki od zdaj videvali na položnicah.

Z zemeljskim plinom do visokih prihrankov

Zavedanje o izbiri zanesljivih, okolju prijaznih in predvsem ugodnejših virih ogrevanja se je v zadnjih letih močno okrepilo. Številna gospodinjstva v Sloveniji so tako tradicionalne vire ogrevanja že nadomestila z drugimi energenti. Mednje zagotovo sodi zemeljski plin, katerega uporabnikov je vsako leto več – konec leta 2015 jih je bilo več kot 133.000.

V Franciji preizkušajo gorivne celice na zemeljski plin

V prostorih občine Mulhouse v Franciji so za preizkus namestili prvo gorivno celico micro-CHP na zemeljski plin. V občini verjamejo v visok potencial gorivnih celic za doseganje trajnostnega razvoja ter energetskih in dekarbonizacijskih ciljev.

Intervju: mag. Franc Props, generalni direktor družbe SPL

Zemeljski plin se je za bloke v Polju izkazal kot cenejša in energetsko učinkovita rešitev ogrevanja.

Strokovno srečanje na temo plinskih toplotnih črpalk

V petek, 10. junija 2016, bo med 9. in 14. uro v Grand hotelu Union (dvorana Orhideja) potekalo strokovno srečanje z naslovom »Plinske toplotne črpalke, učinkovita raba energije in povečevanje deleža obnovljivih virov«.

Intervju: Matej Sevčnikar, direktor podjetja Indop

»Na trgih EU so kogeneracije zelo zaželene in cenjene«

Intervju: David Ladić, lastnik avtomobila na stisnjen zemeljski plin

»Avtomobil je že v osnovi narejen tako, da ne porabi veliko goriva«

Audi in Viessman začela proizvodnjo e-plina po novem postopku

Izpopolnjen postopek za pridobivanje sintetičnega zemeljskega plina odpira možnosti, da bo kot vire ogljikovega dioksida mogoče izkoriščati tudi manjše čistilne naprave in obrate za pridobivanje bioplina.

Novi audi A4 avant g-tron tudi na zemeljski plin

Športen, vsestranski in po želji tudi CO2-nevtralen: z novim audijem A4 avant g-tron, ki prihaja na trg konec leta 2016, Audi širi svojo ponudbo trajnostne mobilnosti prihodnosti. Po audiju A3 sportback g-tron je to drugi model znamke štirih krogov, ki ga bo poganjal zemeljski plin oziroma okolju prijazen e-plin, ki ga proizvaja Audi.

Intervju: Dejan P., lastnik avtomobila na stisnjen zemeljski plin

»Izbira vozila na CNG je cenovno najbolj smiselna!«

Intervju: Andrej Osterman, svetovalec direktorja LPP

»Z avtobusi na CNG vozimo čim več, ker so ekološko primernejši kot starejši dizelski avtobusi.«

Z neposrednim vpihovanjem zemeljskega plina do še boljše okoljske učinkovitosti motorjev na zemeljski plin

V okviru raziskovalnega projekta Direct4Gas, ki ga podpirata nemška vlada in družba Robert Bosch GmbH, nastaja poseben injektor, ki bo optimiziral postopek zgorevanja metana v motorjih, ki delujejo izključno na zemeljski plin.

Zemeljski plin navzgor, premog navzdol

V ZDA je mesečni delež zemeljskega plina v skupni proizvodnji električne energije v juliju 2015 drugič v zgodovini presegel delež premoga. Po podatkih agencije Energy Information Administration (EIA) je bilo z zemeljskim plinom proizvedenih 36 odstotkov, s premogom pa 34,9 odstotka vse proizvedene električne energije.

S porabo goriva so najbolj zadovoljni lastniki avtomobilov, ki vozijo na zemeljski plin

Javnomnenjska raziskava avtomobilskega kluba ADAC je pokazala, da vozila na zemeljski plin v praksi izpolnjujejo pričakovanja: mobilnost z nizkimi stroški in najvišje zadovoljstvo kupcev.
Priklop zemeljskega plina
Zemeljski plin se splača in poplača

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Če želite nastavitev spremeniti, kliknite tukaj.