Novice
O zemeljskem plinu in
plinskih tehnologijah.
Novice
Arhiv novic

Gibanje cen plina na veleprodajnih trgih

Cene večine energentov na veleprodajnih trgih so bile v zadnjih dveh letih zelo dinamične. Po tem, ko so v času pandemije novega koronavirusa COVID-19 v letih 2020 in prvi polovici leta 2021 dosegle zgodovinsko nizke cene, so se v drugem polletju lanskega leta začele dvigovati. V letošnjem letu so dosegle nove rekordno visoke vrednosti.

Oglejte si posodobljeno stran o zanesljivosti oskrbe

Spletno stran o zanesljivosti oskrbe s plinom smo prenovili in posodobili z aktualnimi podatki o vlogi plina pri oskrbi z energijo.

Podpora proizvodnji biometana v Italiji

Evropska komisija je v skladu s pravili EU o državni pomoči odobrila italijansko shemo, ki je na voljo prek Sklada za okrevanje in odpornost („RRF“) v podporo gradnji in obratovanju novih ali preurejenih obratov za proizvodnjo biometana. Ukrep je del strategije, s katero želi Italija zmanjšati emisije toplogrednih plinov in povečati delež obnovljivih virov energije.

Nižje cene plina

Vlada Republike Slovenije je poskrbela za nižje cene plina. Izdala je Uredbo o določitvi cen zemeljskega plina iz plinskega sistema s katero je določila najvišje dovoljene drobnoprodajne cene plina iz plinskega sistema. Poleg tega je znižala tudi trošarino in znižala stopnjo DDV iz 22 % na 9,5 %.

Posodobljena spletna podstran – plinski kondenzacijski kotel

Energetska učinkovitost oziroma zmanjšanje porabe energije je najpomembnejši cilj na področju varovanja podnebja. Najčistejša energija je tista, ki je ne porabimo. Ogrevanje in priprava tople sanitarne vode s kondenzacijskim kotlom na zemeljski plin spada med stroškovno najugodnejše, najvarčnejše in tehnološko najbolj izpopolnjene ogrevalne sisteme.

SenerTec je predstavil napreden sistem mikro-SPTE „H2 Ready“

SenerTec je pred kratkim predstavil nadgrajeno različico svojega priljubljenega sistema mikro-SPTE z gorivno celico Dachs 0.8, ki lahko deluje z mešanico zemeljskega plina (ali biometana) in do 20 % vodika. Nadgradnja izdelka sovpada z naraščajočim trendom, saj kupci vse bolj posegajo po sistemih za soproizvodnjo, ki so pripravljeni za vodik („H2 Ready“).

Primerjava cen energentov, končne in koristne energije

Energetska svetovalna pisarna Nova Gorica je izdala primerjavo cen energentov, končne in koristne energije. Iz podatkov je razvidno, da je najcenejša koristna energija pridobljena z sekanci, med tem ko je najdražja iz utekočinjenega naftnega plina. Cena koristne energije iz zemeljskega plina je ena izmed najnižjih, še posebno v primeru uporabe kondenzacijskih plinskih kotlov.

Zemeljski plin prehodno označen kot »zeleni vir«

Evropska komisija je v mesecu februarju predstavila dopolnilni delegirani akt o podnebju za blažitev podnebnih sprememb in prilagajanje nanje, ki dopolnjuje uredbo o taksonomiji in zajema nekatere plinske in jedrske dejavnosti. Kolegij komisarjev je dosegel politični dogovor o besedilu, ki bo uradno sprejeto, ko bodo na voljo prevodi v vse jezike EU.

Nekatera skladišča plina se že polnijo

Skladišča zemeljskega plina imajo pomembno vlogo pri zagotavljanju zanesljive oskrbe z zemeljskim plinom. Kljub temu, da so bile zunanje temperature v prvi polovici letošnjega marca dokaj nizke za to obdobje, je bilo 13. 3. 2022 v evropskih skladiščih še 291 TWh plina, kar je približno 30-kratnik letne porabe vsega plina v Sloveniji.

Rekordno leto za proizvodnjo biometana

Industrija biometana je v letu 2021 dosegla nove rekordne vrednosti, saj v Evropi danes deluje že 1.023 proizvodnih obratov. Glede na potencial biometana za razogljičenje je ta številka odskočna deska za razogljičenje celotnega gospodarstva EU.

Že 85. občina z distribucijo plina

Proti koncu leta 2021 se je tudi Občina Grosuplje pridružila občinam, ki imajo urejeno distribucijo zemeljskega plina. S tem so bila uresničena večletna prizadevanja Občine Grosuplje po oskrbi svojih prebivalcev in gospodarstva z zemeljskim plinom. Želja občine je, da bi se plinovodno omrežje čim bolj razširilo, saj to zagotavlja čist zrak v občini.

Sklop EU plinskih predpisov za razogličenje plinov

Komisija Evropske unije predlaga nov okvir EU za razogljičenje trgov plina, spodbujanje uporabe vodika in zmanjšanje emisij metana. Evropska unija mora razogljičiti energijo, ki jo porabi, da bi do leta 2030 zmanjšala emisije toplogrednih plinov za vsaj 55 % in do leta 2050 postala podnebno nevtralna. Ti predlogi bodo prispevali k uresničitvi tega cilja.
Priklop zemeljskega plina
Zemeljski plin se splača in poplača

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Če želite nastavitev spremeniti, kliknite tukaj.